Bistro Flores

Tekst en foto's Ronald Hoeben

Patron Elroy Slijkhuis

Mooie eetherinnering „Met oma ijs eten bij de Italiaan.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Door veel met mijn familie te eten.”

Belangrijke leermeester „Teun van Haaren van het Poortwachtershuys in Nijmegen.”

Meest overschatte ingrediënt „Dille.”

Meest onderschatte ingrediënt „Bavette.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen?

„Chefke.”

Mooiste compliment „Als ik hier binnenstap, ben ik niet meer in Nederland.”

Wat is het succesnummer in uw restaurant? „Bavette.”

Je kunt niet reserveren bij Bistro Flores, dus ik ben blij dat ik het allerlaatste papiergedekte tafeltje gescoord heb in de industrieel ogende pijpenla. Op deze doordeweekse avond moet dit het drukste restaurant van Nijmegen zijn. Toch is de service onberispelijk en vooral bijzonder vriendelijk. Je voelt je direct thuis. Er staat een aantal open wijnen op de kaart, maar als ik wil, is er van alles mogelijk. Het zelfgebakken brood is alvast uitstekend. Ik eet een combinatie van oesters, daarna een bordje Iberico-ham, gevolgd door getrancheerde bavette (een soort biefstuk) uit de Big Green Egg-grill met verse kapucijners en goddelijke frieten. Naast mij wordt gebraden poussin gegeten. Op het schoolbord zie ik dat de open keuken nog acht gelukkigen van linguine met kokkel en vongole kan voorzien. Ik kom niet zo heel vaak in Nijmegen, maar nu is er een reden om er naar toe te gaan.