Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week bij Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek.

heringavankalsbeek photo: thijs wolzak amsterdam

Huis Het huis annex atelier van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek is gevestigd in een gebouw van kunstenaarscollectief in Sloten in Amsterdam. Liet Heringa (46) en Maarten van Kalsbeek (50) kennen elkaar 25 jaar, sinds 1998 maken ze als duo vooral sculpturen. In het Pinksterweekeinde is hun werk te zien tijdens de Amsterdam Trail in het Spiegelkwartier. Galeries gespecialiseerd in etnografica en Aziatica exposeren dan werk van elf hedendaagse kunstenaars.

Interieur Heringa: „De boekenkast is een verrijdbare wand waarmee we ons woongedeelte afscheiden van de werkruimte.” Voor meer dan een bank is er in de ‘woonkamer’ geen plaats. Veel eigen werk, naast danspakken uit Afrika en maskers uit Zuid-Amerika. „Wij kijken zelf graag naar etnografische kunst. Ter inspiratie. We verzamelen ook werken uit Oceanië en Afrika. Het is interessant om te zien hoe etnografisch werk zich verhoudt tot het onze. De wisselwerking is bijzonder.”

Het groene, bronzen beeld links vooraan blijkt een werk van henzelf. „Nee, dat is geen etnisch beeld. Grappig. Die verwarring vinden wij goed.” Het houten beeld erachter is een recente aankoop. „Het is ruig én elegant. Het is een Senufo vogel uit Afrika.”

Van Ikea Eén lamp aan het plafond.

Meenemen bij brand „We sjouwen alle beelden mee. Behalve de keramiek. Dat is gewend aan hogere temperaturen.”