As

©Ronald Hoeben

Patron cuisinier Sander Overeinder

Mooie eetherinnering „Een taartje bij Hotel de la Poste in Corps, in Frankrijk.”

Hoe heeft u uw smaak ontwikkeld? „Open staan, veel proeven en hard werken.”

Belangrijke leermeester „Gert Jan Hageman van De Kas.”

Meest onderschatte ingrediënt „Bleekselderij.”

Wat moet een gast nooit tegen u zeggen? „Dat ik een leuke tent heb.”

Mooiste compliment „Dat Mark Bittman in de New York Times schreef dat we ‘way beyond herring’ waren.”

Succesnummer in uw restaurant „Het zelfgebakken brood van ons eigen desem.”

Met het predikaat ‘puur’ wil iedereen zich tegenwoordig wel uitdossen. Douwe Egberts rept van ‘puur genieten’, na Puur en Puurder heet het laatste boek van Jonnie Boer Puurst, en in het hele land zijn restaurants te vinden die Puur heten. Sander Overeinder vat het gebodene in zijn restaurant As (aan de Amsterdamse Zuidas) samen als ‘Eten in zijn meest pure vorm’. Daar is geen speld tussen te krijgen. As serveert een elegante vorm van oer-eten; of het nu de pizza’s uit de houtoven op zondagmiddag zijn, de lunches met charcuterie uit eigen huis naast zelfgebakken brood, het speenvarken van de grill of een van de streekgerechten die de buitenkeuken van As wekelijks presenteert. Daarbij worden bijzondere wijnen geschonken die ook al van biologische komaf zijn. Afgezien van zijn aangename kookstijl heeft Sander een goede neus voor bijzondere locaties, zoals eerder op de elfde etage van het oude postgebouw naast het Centraal Station en nu in het gebouw van een voormalige priesteropleiding, met ruimte voor een groot terras.