'Als je naar de top wilt, kost dat wat'

Caroline Princen (45) is de enige vrouw in de raad van bestuur van ABN Amro. Zij is onder meer verantwoordelijk voor het bonusbeleid. „Ons verhaal is niet slecht, maar je kunt het bijna nooit vertellen, omdat er zo veel sentiment omheen zit.”

Amsterdam 11-5-2012 Levenslessen: Caroline Princen NRC Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Loopbaanplanning

„Achteraf lijkt dat misschien zo, maar ik heb nooit lang vooruit gepland. Wat ik wel heb gedaan, is op bepaalde momenten heel bewuste keuzes maken. Het is belangrijk in je carrière af en toe goed na te denken: wat wil ik? Die momenten moet je voor jezelf organiseren, want die komen niet vanzelf. De meest bepalende stap in mijn loopbaan is de overstap geweest van organisatieadviseur naar Nedstaal, waar ik algemeen directeur werd. Dat was echt een carrièreswitch.”

Topvrouw en rolmodel

„Je bent een rolmodel omdat anderen dat van je maken. Het is aan jezelf hoe je die rol wilt invullen. Ik coach een aantal vrouwen, deels binnen ABN Amro. Als vrouwen mij een mailtje sturen of opzoeken, probeer ik altijd iets voor ze te doen. Voor sommige dames ben ik een soort mentor. En ik geef lezingen over het ‘glazen plafond’. Soms denk ik wel: moeten we het daar nu weer over hebben? Maar het is een onderwerp dat nog steeds aandacht vraagt. En in vergelijking met tien jaar geleden zijn we nog niet veel verder. We moeten vrouwen blijven inspireren, uitdagen.”

Balans tussen werk en privé

„Als je naar de top wilt, kost dat wat. Een topfunctie is heel bepalend voor je privéleven. Voor wat je wel en niet met je kinderen kunt doen. Je moet zelf grenzen stellen. En duidelijke keuzes maken. Mijn kinderen zijn nu bijna 14 en 11. Als ze op de middelbare school zitten, is het nog belangrijker dan je er voor ze bent. Maandagmiddag ben ik acht van de tien keer thuis. Dan zitten mijn zoon en ik ieder ons huiswerk te maken. Of ik ga met mijn dochter naar de H&M. Veel rustiger dan op zaterdagmiddag.”

Geld

„Geld is de drijvende kracht achter de economie. Het maakt dromen mogelijk: een huis kopen, een bedrijf beginnen. Geld is niet vies, maar krachtig en noodzakelijk. Het hebben van geld is fijn. Maar ik vind het belangrijk dat mijn kinderen besef hebben van geld. Dat het op kan gaan. Dat je dan iets dus níét kunt kopen. Ik maak ze duidelijk dat er een reden kan zijn om wel meer geld aan iets uit te geven. Kwaliteit, bijvoorbeeld. Geld lenen is er voor mijn kinderen niet bij. Ze moeten sparen, werken.”

Leerschool

„Ik kwam echt als financieel analfabeet bij ABN Amro binnen. Ik had geen bancaire achtergrond en heb vreselijk moeten wennen. Gaandeweg ga je de complexiteit begrijpen. Het belang van de financiële sector, van de faciliterende factor van de bank. Gelukkig durf ik vragen vaak nóg een keer te stellen. En bankiers zijn intelligente, vriendelijke mensen. Bijna ambachtelijk. Er zit een enorme trots in ze. Dat is door de crisis behoorlijk beschadigd. Het is goed om te zien dat een zekere mate van trots en zelfverzekerdheid nu terugkomt.”

Bonussen

„Dat is een lastige discussie. Veel gevoeliger dan ik had gedacht. Ratio en emotie lopen door elkaar. Gevoelens van jaloezie en onrechtvaardigheid spelen mee. Het is een normatieve en morele discussie geworden. Ik denk dat ABN Amro goede stappen heeft gezet. Ons verhaal is helemaal niet slecht. [Variabele beloning van bestuursleden is gemaximeerd op 60 procent van het salaris, voor hogere managers op 100 procent, red.] Maar je kunt het bijna nooit vertellen, omdat er zo veel sentiment omheen zit.”

Ambitie

„Ik wil alles eruit halen wat er in zit. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen. Ik wil steeds iets nieuws proberen.”

Barbara Rijlaarsdam

    • Barbara Rijlaarsdam