Alle plannen moeten langs Van Puijenbroek – en de NMa

Verschuivingen zijn op til in krantenland, en TMG is een grote speler. Zit De Telegraaf straks met NRC in één concern? Met de Volkskrant?

Het aantal uitgevers in de krantenwereld zal afnemen. Als kenners van de mediasector het ergens over eens zijn, is het wel die opvatting. De Nederlandse krantenconcerns, groot en klein, kunnen door teruglopende oplagen en opdrogende advertentie-inkomsten op termijn niet meer op eigen benen staan. Dus zullen nieuwe combinaties gaan ontstaan. Maar welke?

En wat zal de NMa daarvan vinden? De mededingingsautoriteit eiste in 2009 dat de Persgroep een van zijn titels verkocht toen zij PCM overnam. NRC Handelsblad werd hierop doorverkocht aan private-equityfonds Egeria en mediaondernemer Derk Sauer. Zal de kartelwaakhond bij nieuwe overnames weer zo streng zijn, nu de krantenmarkt als geheel terugloopt?

De beursgenoteerde Telegraaf Media Groep wordt veel genoemd als partner. Want TMG moet iets. Sommige beleggers, die de koers van het aandeel sinds de kredietcrisis zagen slinken van ruim 26 euro tot onder de 10 euro nu, hebben haast. Zij zetten de directie onder druk, of broeden zelf op alternatieve plannen. De meest gehoorde, maar onbevestigde strategische opties:

1Los van het interne plan Everest spreekt de directie van TMG met Mecom, eigenaar van het Nederlandse Wegener over een mogelijke fusie.

2 De familie Van Puijenbroek, met 30 procent TMG’s grootste aandeelhouder en via Egeria participerend in NRC Media, is onder de indruk hoe Egeria bij NRC Media de negatieve trend heeft doorbroken – winst en oplage stegen vorig jaar. Kan Egeria dat ook niet bij De Telegraaf doen? Egeria zou, op uitnodiging van Van Puijenbroek een belang in TMG overwegen, of zelfs een bod op het gehele concern.

3 Investeringsmaatschappij Cyrte, met 20 procent de tweede aandeelhouder, probeert andere aandeelhouders te porren voor een nieuwe coup. Het zou een bod willen voorbereiden om TMG van de beurs te halen, om vervolgens enkele waardevolle dochters af te stoten (Sky Radio, Keesing, ProSieben). De som der delen zou immers meer waard dan het geheel. Hobbel 1: Cyrte’s topman Frank Botman ligt al jaren in de clinch met collega-aandeelhouder Marcel Boekhoorn over een soortgelijk plan uit 2008. Die zal niet wéér willen samenspannen. Hobbel 2: Grootaandeelhouder Van Puijenbroek is niet uit op een onstuimige quick win ten behoeve van alleen de aandeelhouders. En behalve 30 procent van de aandelen, controleert zij ook de klassieke beschermingswal van TMG, de stichting Prioriteitsaandelen.

4Drie jaar geleden sprak Van Puijenbroek al eens met Christian Van Thillo, de grote man van de Persgroep (de Volkskrant, Het Parool, Trouw en AD). Als de NMa wat soepeler blijkt, willen beide mediafamilies best nog eens een nauwere samenwerking overwegen.

5Alle mooie en wilde plannen sneuvelen op geld, zeggenschap, culturele klik of mededingingsbezwaren. Van Campenhout weerstaat ook de interne druk en kan zijn Everest-plan zelfstandig doorvoeren.