‘Akkoord kost bouw 2,5 miljard’

Het Lenteakkoord betekent door een beperking van de hypotheekrenteaftrek een nieuwe klap voor de bouwsector. Tussen 2014 en 2017 loopt de bouw jaarlijks 2,5 miljard euro inkomsten mis. Ook verdwijnen 20.000 banen. Dat blijkt uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Voor de komende tien jaar spreekt het bouwinstituut van „stevige negatieve effecten”. Op de lange termijn is het effect van de beperking van de hypotheekrenteaftrek op de bouw of de economie bescheiden. EIB-directeur Taco van Hoek spreekt in deze krant van een „campagne tegen de hypotheekrenteaftrek”. Hij mist feiten en argumenten van instanties als De Nederlandsche Bank, de AFM en verschillende economen. Elco Brinkman, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, noemt de EIB-cijfers „dramatisch”. Door de crisis derft de bouw jaarlijks al 7 miljard euro aan omzet, volgens hem. Het aantal bouwvergunningen zit op het niveau van 1953, volgens het CBS. „Zo komt de bouw en dus Nederland niet uit de economische crisis.” De vijf partijen die het Lenteakkoord sloten, willen eerst de doorberekening van het CPB afwachten.