Ajax geeft vrouwenvoetbal impuls

Ajax begint vanaf komend seizoen met een eigen vrouwenvoetbalteam. Tot vreugde van voetbalbond KNVB. „Vrouwenvoetbal wordt nu ook door de top serieus genomen.”

De telefoon van Marleen Molenaar begaf het vrijdag bijna door de vele telefoontjes die binnenkwamen. „Dat ding voelt inmiddels aan als honderd graden”, vertelt de voormalige topvoetbalster en oud-manager van de vrouwen van AZ. Gelukkig voor Molenaar is de aanleiding positief: voetbalclub Ajax begint met ingang van volgend seizoen met vrouwenvoetbal. Tot grote vreugde van Molenaar, de manager van het nieuwe team. „Ik ben ontzettend blij dat Ajax nu eindelijk het vrouwenvoetbal instapt en al helemaal dat ze bij mij zijn uitgekomen om dat vorm te geven.”

Al vanaf 2007 waren de KNVB en Ajax in gesprek over de mogelijkheid van een vrouwenteam in Amsterdam. En hoewel Ajax in een beleidsplan uit 2009 had uitgesproken met vrouwenvoetbal te willen beginnen, kwam een vrouwenteam in Amsterdam maar niet van de grond. Dat had volgens commercieel directeur van Ajax Henri van der Aat één belangrijke reden. „Wij mochten van de KNVB geen eigen spelers opleiden. Dan houdt het voor ons op.”

Tot een paar jaar geleden was het beleid van de KNVB om vrouwelijke talenten en internationals gelijkmatig te verdelen onder de clubs in de competitie om de spanning zo groot mogelijk te houden. Clubs mochten geen eigen spelers opleiden. De voetbalbond is daar nu van afgestapt.

„Nu we zelf meisjes kunnen opleiden is het voor ons een goed moment om in te stappen”, vertelt Van der Aat. Volgens de directeur moet van het vrouwenteam van Ajax op korte termijn geen wonderen verwacht worden. „We zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met het talententeam Amsterdam, waar veel goede voetbalsters vandaan komen. Het eerste jaar is voor ons echt het begin, waarbij we het vrouwenvoetbal in de club moeten opstarten. We gaan kijken wat de vervolgstappen zijn. We houden de jeugdopleiding bij de jongens en meisjes in eerste instantie gescheiden. Je moet het niet gelijk te ingewikkeld maken. Het is op termijn wel de bedoeling dat ook de vrouwen in de Ajax-filosofie gaan voetballen. Maar dat vergt tijd.”

De KNVB is blij met de stap van Ajax, dat binnenkort waarschijnlijk gezelschap krijgt van PSV. Verwacht wordt dat binnen enkele weken ook de Eindhovense topclub aankondigt een vrouwenteam te beginnen.

„Dit is een enorme stimulans voor het vrouwenvoetbal”, vertelt voorzitter van de KNVB Michael van Praag. „Nu vrouwenvoetbal ook door de topploegen serieus wordt genomen, zal dat afstralen op de populariteit van de sport. Jonge meisjes zien dat ze later ook bij Ajax kunnen voetballen. Dat is ontzettend belangrijk voor de uitstraling van de sport.”

Van Praag is niet bang dat Ajax en eventueel PSV te dominant zullen worden in het vrouwenvoetbal. „De budgetten zijn er niet om speelsters weg te kopen bij andere club. Ik denk dat het wel mee zal vallen.”

Ook Van der Aat denkt niet dat de andere ploegen door de komst van Ajax leeg zullen lopen. „Natuurlijk is het een risico als alle grote talenten naar Ajax willen, maar wij stappen er niet in om andere clubs leeg te roven. We gaan ook geen exorbitante salarissen betalen .”

De vreugde van betrokkenen staat in schril contrast met de afgelopen jaren, toen veel voetbalclubs aangaven te stoppen met vrouwenvoetbal. AZ en Willem II hadden geen geld meer, en de vrouwen van Heerenveen werden pas op het laatste moment gered. Vrouwenvoetbal bleef als sport groeien onder jonge meisjes, maar op het hoogste niveau ging het na de halve finale plaats van de Nederlandse vrouwen op het EK in 2009, alleen maar minder.

Volgens KNVB-voorzitter Van Praag is dit de ommekeer. „We beginnen volgend seizoen ook met de BeNe League, waardoor de beste clubs uit Nederland en België tegen elkaar spelen. Dat komt de competitie alleen maar ten goede. Ik zat afgelopen donderdag bij de finale van de Champions League voor vrouwen. Daar zaten 50.000 mensen. Uiteindelijk moeten wij daar ook naar toe.”

    • Arman Avsaroglu