achter het stuur

‘Ik parkeerde op een heuvel om de auto zelf weer aan de praat te krijgen’

Bavo Galama (1958) theaterregisseur en presentator Nederland op Wielen

Wat was uw eerste auto?

„Een gele Citroën 2CV die alleen gestart kon worden door hem aan te duwen. Gelukkig woonde ik in Maastricht, waar ik hem ’s avonds in een hoger gelegen deel van de stad parkeerde om ’s ochtends in mijn eentje de auto heuvelafwaarts weer aan de praat te kunnen krijgen.”

De droomauto van uw jeugd?

„Alfa Romeo. In mijn tijd waren de Alfetta en de 75 wel droomauto’s. Ik heb in veel Alfa’s gereden maar er nooit eentje gehad.”

Wat rijdt u nu?

„Een semi-klassieke Volvo 245 Super Polar uit 1992. Een Italiaanse uitvoering, die nooit is geleverd in Nederland. En er komt een nagelnieuwe V70 aan. Volvo past op de een of andere manier bij me.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„De BMW X6. Die lijkt alleen maar te zijn ontworpen om ‘nieuwe rijken’ te laten pronken met gebrek aan goede smaak.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Mannen zijn veelal vaardiger en vrouwen zijn voorzichtiger. Maar iemand als coureur Beitske Visser stuurt echt veel beter dan de meeste mannen.”

Wat is het gekste dat u ooit met een auto heeft gedaan?

„Ik kocht voor honderd gulden de Renault 6 van mijn oom, met enorme schade aan de achterklep, bumper en achterbalk. Ik boorde een gat in de bodem, haalde daar een dikke ketting doorheen en die bond ik aan een grote beuk. Vervolgens liet ik de auto een keer of dertig krachtig optrekken, toen was alles weer recht. Helaas bleken de koppelingsplaten volledig opgesoupeerd te zijn door mijn manier van plaatwerken.”