Zo zal de Costa Concordia worden geborgen - in minstens een jaar tijd

Schets met betrekking tot de berging van de Costa Concordia. Foto Reuters / Costa Press Office

Het zal waarschijnlijk liefst een vol jaar duren, maar dan is hij ook écht weg: de Costa Concordia zal in 2013 worden weggesleept van de plek waar het cruiseschip op 13 januari kapseisde. Een korte video-uitleg over hoe de grootste scheepsberging ooit in zijn werk zal gaan.

Het enorme schip ligt nu nog op zijn kant voor de kust van Toscane, op de rotsige zeebodem bij de haven van het eiland Giglio. De verwachting is dat de Costa Concordia aan het begin van de winter weer overeind is. Als de boot dan eenmaal weer drijft, zal hij naar een Italiaanse haven worden gesleept om daar volgend jaar te worden gesloopt. Nooit eerder werd zo’n groot schip geborgen. Ook mag er na de berging geen enkele sprake meer zijn van milieuschade op de plek van de ramp.

Tweeëndertig mensen kwamen om het leven toen de Costa Concordia op 13 januari bij Giglio op een rots voer en kapseisde. De kapitein staat nog altijd onder verdenking van dood door schuld en het vroegtijdig verlaten van zijn schip tijdens de evacuatie.

Berging Costa Concordia wordt gigantische klus: