Winst Tata Steel daalt met 40 procent door eurocrisis

Foto: C. Barton van Flymen/Hollandse Hoogte De hoogovens van Tata Steel bij Wijk aan Zee. Foto Hollandse Hoogte / C.Barton van Flymen

Staalconcern Tata Steel heeft in het afgelopen boekjaar zijn nettowinst met veertig procent zien dalen naar 834 miljoen euro, meldt persbureau Novum. De slechte resultaten blijken uit de jaarcijfers die vanmiddag zijn gepubliceerd.

De omzet voor het boekjaar 2012, dat op 31 maart dit jaar eindigde, kwam uit op 20,4 miljard euro, twaalf procent meer dan het voorgaande boekjaar, toen de omzet nog 18,2 miljard euro was. De hogere omzet kan volledig worden verklaard uit prijsstijgingen. Tata Steel verkocht namelijk 1,1 procent minder staal dan een jaar eerder. Van januari tot en met maart daalde de afzet op jaarbasis zelfs met 6,5 procent. In India bleef de winst op peil.

Slechte resultaten te wijten aan eurocrisis

De slechtere resultaten zijn geheel op het conto te schrijven van de Europese activiteiten van het concern. Het Indiase bedrijf wijt de winstdaling aan de eurocrisis. Daardoor ligt de vraag naar staal nog steeds ruim onder het niveau van voor het begin van de crisis. Het bedrijf rept ook van productieproblemen in een aantal Europese fabrieken. Tata Steel geeft geen aparte cijfers over de staalfabrieken in IJmuiden.

Ondanks de aanhoudende problemen in Europa ziet het bedrijf wel lichtpuntjes. Zo zijn de prijzen van grondstoffen als ijzererts gedaald en beginnen kostenbesparings- en investeringsprogramma’s hun vruchten af te werpen, meldt Tata. Daarom verwacht het bedrijf in de loop van het jaar betere resultaten te kunnen overleggen.