Wilders naar rechter om steun kabinet noodfonds

Krijg je je zin niet in de Tweede Kamer? Dan stap je toch naar de rechter. PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Hij noemt het „onrechtmatig” dat een demissionair kabinet besluit over steun aan het Europese noodfonds.

Woensdag probeerde Wilders in de Kamer een debat over Nederlandse steun aan het nieuwe Europese noodfonds uit te stellen, tot na de verkiezingen in september. Nederland zou in elk geval 4,6 miljard euro bijdragen aan dat Europese Stabiliteitsmechanisme, en daarbovenop nog eens voor 35 miljard garant staan.

Alleen de SP, de Partij voor de Dieren en Hero Brinkman steunden Wilders’ voorstel; het werd verworpen met 99 tegen 41 stemmen. Nu denkt Wilders kans te maken bij de rechter omdat volgens hem bij een demissionair kabinet óók naar een substantiële minderheid van de Kamer moet worden geluisterd. „Als het niet via de Kamer goedschiks kan, dan maar kwaadschiks via de rechter. In een demissionaire status mag een kabinet geen bevoegdheden overdragen aan Europa”, zei hij woensdag na de stemmingen.

Advocaat Bram Moszkowicz staat Wilders volgende week bij. Staatsrechtgeleerden schatten de kans op winst voor hem nihil. „Als de rechter verstandig is, komt hij niet eens aan de inhoudelijke behandeling van deze zaak toe”, voorspelt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert. „Want hij hoort zich niet in politieke besluitvorming te mengen.”

Ook als het bij de rechter wel om de inhoud zou gaan, zal Wilders hoogstwaarschijnlijk niet winnen: het parlement bepaalt zelf welke onderwerpen wel of niet controversieel zijn. En daarover hééft het parlement deze week al gestemd.

De conclusie van hoogleraar Bovend’Eert: „Wilders weet op voorhand dat het een kansloze missie is. Dit is misbruik van het rechtsysteem.” Niet meer dan een publiciteitsstunt dus? Wilders: „Nee, dit is opkomen voor de belangen van soeverein Nederland.”