Wie had dat gedacht? Phil Collins als kenner van de Texaanse Revolutie

Als je Phil Collins zegt, denk je natuurlijk meteen aan zijn band Genesis. En niet ‘oh, die geschiedkundige van de Slag om de Alamo, één van de bloedigste veldslagen in de Amerikaanse geschiedenis’. En toch is hij het. Collins’ verzameling van Alamo-artefacten is onlangs gebundeld in een boek.

De handtekening van Davy Crockett, één van de kolonisten die vocht bij de Slag om de Alamo, waar muzikant Phil Collins een boek over heeft gemaakt. Screenshot: Youtube.com

Als je Phil Collins zegt, denk je natuurlijk meteen aan zijn band Genesis. En niet ‘oh, die geschiedkundige van de Slag om de Alamo, één van de bloedigste veldslagen in de Amerikaanse geschiedenis’. En toch is hij het. Collins’ verzameling van Alamo-artefacten is onlangs gebundeld in een boek.

Als kleine jongen was Phil Collins al geobsedeerd door de Slag om de Alamo, de veldslag die onderdeel uitmaakte van de Texaanse Revolutie tussen 23 februari en 6 maart in 1863. In een persbericht op zijn website legt hij uit waar zijn fascinatie vandaan komt:

“Ik geef toe dat het niet de meest voor de hand liggende passie of hobby is die een Engelse muzikant kan hebben, maar toen ik vijf jaar oud was zag ik de Walt Disney tv-serie Davy Crockett, King of the Wild Frontier op ons kleine zwart-wit televisie en er gebeurde iets met me.”

Slag om de Alamo, hoe zat dat ook alweer?

Op 23 februari 1836 overviel de Mexicaanse generaal Antonio López de Santa Anna (1797-1876) met 5000 soldaten het fort de Alamo, dat van origine een heiligdom was. Ruim tweehonderd Texaanse strijders waren er gelegerd, onder wie ook de kolonisten Davy Crockett en Jim Bowie. De belegering door de Mexicanen duurde dertien dagen. Op twee na kwamen alle Texanen om. Over slag en de wreedheden van de Mexicaanse generaal zijn veel films gemaakt. Eén van de bekendste is The Alamo uit 1960 met John Wayne, die Davy Crockett speelt:

http://youtu.be/Agpg2GYWcpc

Dus Phil Collins schreef er een boek over

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker vertelt Collins over zijn obsessie. Nog altijd gefascineerd begon Phil in 2006 een serieus onderzoek naar de Alamo. In de tussentijd had hij al veel spullen over de Alamo verzameld, zoals Davy Crocket’s musketkogelzakje (compleet met vijf musketkogels), een mes dat van Jim Bowie was en een zwaard van de Mexicaanse generaal López de Santa Anna. De uitkomst van zijn onderzoek is het boek The Alamo and Beyond - A Collector’s Journey, met daarin 250 niet eerder getoonde artefacten en documenten uit de privécollectie van Phil Collins.

Bekijk een filmpje waarin Collins over zijn boek vertelt:

    • Judith Laanen