VN-chef: Al-Qaeda achter aanslagen - ‘Syrisch leger beschiet Rastan’

Rookwolken boven de Syrische stad Rastan, die volgens activisten van de oppositie vanochtend weer onder vuur lag van het Syrische leger. Foto AFP via Shaam News Network

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon vermoedt dat Al-Qaeda verantwoordelijk is voor twee recente grote aanslagen in Damascus. Dat heeft de VN-chef gisteravond gezegd. In de Syrische stad Rastan maakten activisten vanochtend weer melding van beschietingen.

Bij twee grote bomaanslagen in Damascus kwamen vorige week donderdag 55 mensen om het leven en raakten 372 mensen gewond. Het Syrische regime heeft gezegd dat door het buitenland aangestuurde terroristen achter de aanslagen zitten. De oppositie beschuldigde direct het regime van president Assad van verantwoordelijkheid voor het bloedbad.

Ban Ki-Moon zei gisteravond op een conferentie in New York dat hij denkt dat Al-Qaeda verantwoordelijk is voor de aanslagen. Volgens hem creëert dat opnieuw “zeer ernstige problemen” in Syrië. De VN-chef noemde de mogelijkheid dat Al-Qaeda de aanslagen pleegde “alarmerend en verrassend”. Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants stelt dat het niet met zekerheid te zeggen is of Al-Qaeda daadwerkelijk achter dit soort aanslagen zit:

“De Amerikanen vrezen ook dat extremisten zich vermengd hebben met de Syrische opstandelingen. De oppositie zelf ontkent dit en zegt dat het regime zelf de hand heeft in deze aanslagen en ook als enige toegang heeft tot de zwaar bewaakte complexen die worden getroffen, bijvoorbeeld gebouwen van de inlichtingendiensten. Toch is het denkbaar dat extremisten op kleine schaal infiltreren en zo aanslagen kunnen plegen. Al-Qaeda en andere sunnitische extremisten zijn fel tegenstander van het seculiere regime van Assad. Ook blijkt uit berichten van de afgelopen tijd dat er zonder twijfel buitenlandse extremisten actief zijn in Syrië.”

Ban Ki-Moon zei ook nog dat het geweld in Syrië sinds de komst van VN-waarnemers is gedaald. Toch is volgens de VN-chef nog lang niet al het geweld beëindigd. Het hoofd van de VN-waarnemers in Syrië, de Noor Robert Mood, riep vanochtend alle partijen in Syrië ook nog maar weer eens op het geweld te stoppen.

Vanuit de centraal gelegen stad Rastan maakten activisten echter melding van beschietingen door het Syrische leger. Rastan, dat nog in handen is van rebellen van de oppositie, ligt al dagen onder vuur. Bij de beschietingen van vanochtend vielen volgens activisten van de oppositie minstens vier doden.


Grotere kaart weergeven