Vitesse na zege op RKC bijna zeker van Europees voetbal

Vitesse heeft de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om Europees voetbal gewonnen van RKC Waalwijk. In Waalwijk werd het 3-1 voor de Arnhemse voetbalploeg.

RCK had in het begin van de wedstrijd een licht overwicht, maar wist dat niet in kansen uit te drukken. Vitesse sprong efficiënt om met de kansen en kwam in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Tomás Kalas.

Na rust maakte Krisztián Németh nog wel de gelijkmaker, maar de Ivoriaanse spits van Vitesse Wilfried Bony zorgde met twee doelpunten kort daarna voor de 3-1. Een slotoffensief van RKC leverde niets meer op.

Zondag spelen de twee ploegen in Arnhem opnieuw tegen elkaar. De winnaar van de dubbele confrontatie plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League. Vorig jaar werden de play-offs gewonnen door ADO Den Haag. Die ploeg werd toen getraind door John van de Brom, nu eindverantwoordelijke bij Vitesse.

In de strijd om lijfsbehoud heeft VVV gisteren goede zaken gedaan. De Venlose club won in Helmond met 2-1 van Helmond Sport en lijkt zich daardoor op te kunnen maken voor een nieuw seizoen in de eredivisie.

VVV had het niet makkelijk met Helmond Sport, dat in 1984 voor het laatst op het hoogste voetbalniveau actief was. De nummer vier van de eerste divisie kwam tegen VVV in de tweede helft op voorsprong door een treffer van Youssef Koubali, die van grote afstand doelman Dennis Gentenaar passeerde. Ismo Vorstermans kopte niet veel later de gelijkmaker binnen en drie minuten voor tijd was het Danny Holla die namens VVV de 2-1 binnenschoot. Zondag is de return in Venlo.

In de andere confrontatie die moet uitmaken wie volgend seizoen in de eredivisie mag uitkomen, hebben FC Den Bosch en Willem II gelijk gespeeld. In Den Bosch wisten beide ploegen niet tot scoren te komen.

Zondag moeten de twee ploegen in Tilburg uitmaken wie volgend seizoen terugkeert op het hoogste niveau.

Willem II degradeerde vorig seizoen uit de eredivisie. FC Den Bosch speelde in 2005 voor het laatst in de eredivisie.