Visser in Schotse ploeg

Rugbyprofessional Tim Visser (24) is voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van Schotland.

De Nederlander mag volgens de reglementen vanaf 12 juni voor Schotland uitkomen omdat hij dan drie jaar in het land woont. Met het oog op een carrière als international voor Schotland kwam Visser bewust niet uit voor de Nederlandse nationale ploeg.

In Nederland speelde Visser in het verleden voor Hilversum, en voor Jong Oranje.

„Ik ben ben zeer vereerd”, zegt Visser op de website van zijn Schotse club. „Ik woon hier nu al zo lang dat ik het land en de mensen goed heb leren kennen, en ik voel me heel erg verbonden met het land. Ik voel me heel erg thuis hier. Het lijkt me geweldig om voor Schotland uit te komen.”

Visser, geboren in Zeewolde, maakt al jaren grote indruk in het Britse rugby, nadat hij als junior in Amsterdam was gescout door de Engelse club Newcastle. In 2006 debuteerde hij voor de Newcastle Falcons. In 2009 stapte de Dutch Delight over naar Edinburgh, waar hij uitgroeide tot één van de grote sterren. In 74 wedstrijden voor de club scoorde hij niet minder dan 43 tries.

De laatste drie seizoenen was hij topscorer van de Pro12-competitie, waarin de topclubs van Schotland, Ierland, Wales en Italië uitkomen. Onlangs verlengde de lange Nederlander zijn contract in Edinburgh met nog eens drie jaar.

Overigens kwakkelt de nationale Schotse ploeg al langere tijd in het internationale rugby. Tijdens het laatste Zeslandentoernooi, de traditionele reeks wedstrijden tussen de sterkste rugbynaties van Europa, eindigde de ploeg als laatste, zonder ook maar één overwinning.

De Schotse selectie speelt komende zomer wedstrijden in Australië, Fiji en Samoa.