Veilige wontonsoep

Het is voor Chinezen het veiligst om bij moeders thuis te eten, schreef correspondent Oscar Garschagen maandag in deze krant. Voedsel schijnt op sommige plekken in China zo dubieus te zijn dat inwoners en masse bepaalde producten boycotten en enkel nog bij buitenlandse supermarkten hun zuivel- en vleesproducten kopen.

Varkensvlees zou namelijk licht geven in het donker en een product als Chinese kool wordt nog weleens ‘fris’ gehouden met het giftige gas formaldehyde. In een ander blad las ik dat zelfs azijn (bevat bestrijdingsmiddelen) en kookolie (gerecyclede afvalolie) niet te vertrouwen zijn. Ondertussen eten de hoge ambtenaren uitsluitend biologisch of bij hun moeder en wordt er tot woede van de gewone burgers bar weinig aan deze misstanden gedaan.

Met deze wetenschap lijkt een culinaire ontdekkingstocht door China me daarom op het moment niet heel erg aantrekkelijk. Als je de kans loopt glow-in-the-dark vlees en giftige kool te consumeren wanneer je proeft van, pak hem beet, een lokale wontonsoep, vergaat mij de eetlust.

Gelukkig ben ik nu niet in China, en heb ik tot op heden niets gehoord over dergelijke voedselschandalen in Nederland, dus leek het me deze week een prima idee om zelf een kommetje wontonsoep te maken. Wontons zijn kleine deegbuideltjes met daarin varkensvlees en Chinese kool. In China worden ze vooral in de soep gegeten als lunch of als voorgerecht. Het recept hieronder is volkomen veilig en doet het dus goed als lunchgerecht voor twee personen. Het varkensgehakt is te krijgen bij de slager en voor wontonvellen moet je bij de toko zijn.

Begin met het maken van de vulling. Snijd daarvoor de Chinese kool klein en meng deze goed met het gehakt, 2 lente-uitjes, geraspte gember, sojasaus en 1 theelepel sesamolie.

Neem vervolgens een theelepel van dit mengsel en leg het in het midden van een wontonvelletje. Maak je vingertoppen nat en klap het vel dicht zodat een driehoekje ontstaat. Druk de randjes goed aan. Vouw nu de twee meest uit elkaar liggende punten naar elkaar toe en druk weer stevig vast. Vouw de overgebleven punt naar achteren, leg in een ingevette schaal en dek af met een vochtige theedoek. Herhaal dit tot alle pakketjes zijn gemaakt.

Breng vervolgens de kippenbouillon aan de kook en voeg de wontons toe. Kook ze in 5 minuten gaar. Ze zijn klaar als het deeg doorzichtig is en de wontons naar boven drijven. Voeg vervolgens de rest van de lente-uitjes, sesamolie en rijstazijn toe en breng eventueel op smaak met een snufje zout. Voor een extra gevulde soep kan er nog shiitake of taugé worden toegevoegd als de bijna wontons klaar zijn.

    • Stéphanie Versteeg