Vandaag in de Boekenbijlage

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Elsbeth Etty over de nieuwe historische roman van Nelleke Noordervliet, een interview met Bernlef en het Afrikaans Nationaal Congres.

De Boekenbijlage, die deze week wegens Hemelvaart 12 pagina’s telt, opent vandaag met het interview met Bernlef. De auteur van Hersenschimmen (1984), in 1994 winnaar van de P.C. Hooftprijs, wordt dit jaar 75 jaar en viert tevens 50 jaar schijversschap.

Er is ook aandacht voor de pas verschenen biografie over Domela Nieuwenhuis, oprichter van de socialistische beweging in Nederland.

Verder bespreekt NRC-Boeken medewerker Guus Middag De ijsballon van Alex Wilkinson, een historische reconstructie van een Noordpoolexpeditie die in 1897 per luchtballon werd ondernomen.

Ook bestaat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) dit jaar 100 jaar en in het kader daarvan worden er drie boeken over de geschiedenis van het ANC besproken.

Arnold Heumakers laat zich in een essay kritisch uit over het historisme: de overtuiging dat het verleden met de maatstaven van het verleden dient te worden geduid.

Elsbeth Etty bespreekt de historische roman van Nelleke Noordervliet, over de 17de-eeuwse Rotterdamse dokterszoon Menno Molenaar die het onstuimige land van Johan de Witt verruilde voor de Nieuwe Wereld.

Verder is er aandacht voor nieuwe literatuur van Ayu Utami, Herman Broch en Egon Vietta, Jos Joosten, Jesse Andrews en Bernardo Fernández.

Tot slot verklaart bestuursvoorzitter van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Jet de Ranitz in Boekdelen de liefde aan Het groene huis van Mario Vargas Llosa en legt Bas Heijne uit welke reacties er gedurende de week zijn geweest op Open City, het #twitlit leesclubboek van de maand mei.