Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Van Haersma Buma: ‘Ik zal knokken voor elke kiezer’

Foto Hollandse Hoogte / Werry Croone

Sybrand van Haersma Buma is zojuist als nieuwe lijsttrekker van het CDA op het partijbureau gepresenteerd door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Van Haersma Buma zei te zullen knokken voor elke kiezer. Hij hoopt ook dat deze uitslag het CDA zal verenigen.

Van Haersma Buma zei in zijn dankwoord:

“Ik ben overdonderd door deze uitslag. Het heeft me overweldigd. Ik was klaar voor een tweede ronde. Ik ben mij bewust van de verantwoordelijkheid die op mij rust. Ik zal knokken voor elke kiezer. Ik zal er staan voor u. Ik ben er trots op lijsttrekker voor dit CDA te mogen zijn.”

Van Haersma Buma wil bouwen aan een sterk CDA dat antwoord biedt op de huidige zorgen in de maatschappij. Hij bedankte de overige kandidaten voor de eerlijke campagne die gevoerd is. Over Mona Keijzer, die op de tweede plek bij de stemronde kwam, zei Van Haersma Buma: “Mona kwam, Mona zag, en ze won de harten van alle Nederlanders.”

Overwinning Buma is ‘blijk van vertrouwen’

Partijvoorzitter Peetoom noemde het een blijk van vertrouwen dat Buma de stemronde gewonnen heeft:

“Ik geef toe, het heeft mij ook overvallen. Sybrand, geweldig gedaan, gefeliciteerd. Heel Nederland weet nu hoeveel talent met inhoud wij in de partij hebben. Onder leiding van Sybrand zullen we laten zien dat het CDA er weer staat.”

Van Haersma Buma wint CDA-lijsttrekkersverkiezingen met 51 procent

Van Haersma Buma kreeg vanmiddag bij de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA 51 procent van de stemmen. Omdat hij een meerderheid van de stemmen heeft behaald, is er geen tweede ronde nodig. Wethouder uit Purmerend Mona Keijzer behaalde 26 procent van de stemmen. De overige kandidaten kwamen allemaal niet boven de tien procent uit: bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels kreeg 9,5 procent, staatssecretaris Henk Bleker 7,3 procent, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies 3,7 procent en Kamerlid Madeleine van Toorenburg 1,7 procent.

De 61.000 leden van het CDA konden tot twaalf uur vanmiddag hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De opkomst bij de lijsttrekkersverkiezing was 54,9 procent, volgens het CDA zelf het hoogste opkomstpercentage bij een interne verkiezing ooit.