theater

Op komst:Wit konijn, rood konijn

De Iraanse toneelschrijver Nassim Soleimanpour weigerde om te dienen in het Iraanse leger. Hij krijgt daarom geen paspoort en kan het land niet meer uit. Soleimanpour schreef daarop een interactief stuk, dat zonder hem, zonder regisseur en zonder decor overal gespeeld kan worden. Elke avond leest een andere plaatselijke acteur voor. Vier topacteurs gaan in Klein Bellevue nu de uitdaging aan. 48 uur voor de voorstelling krijgen zij instructies toegestuurd en pas op het podium mogen ze de envelop met het script openen. Met Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat en Hadewych Minis. T/m 20/5.

Inl. theaterbellevue.nl

Onvoltooid verleden

De enorme achterwand van de voorstelling Onvoltooid verleden bestaat uit duizenden dossierstukken. Het zijn de stille getuigen van de misdaden die Noël Catrijsse op zijn geweten heeft. Vereenzaamd zit acteur Tom Dewispelaere op de stoel, armen langs het lichaam. Zijn ondervrager is Jan Decleir als ex-commissaris Blaute. Ondervrager en ondervraagde zijn verwikkeld in een spannend machtsspel. De Vlaamse gezelschappen het Toneelhuis en Olympique Dramatique brengen met Onvoltooid verleden een indringende toneelversie van de gelijknamige roman van Hugo Claus.

Inl. toneelhuis.be

Dat wordt oorlog

De beste scènes in het nieuwe programma van Droog Brood gaan over vriendschap – beter gezegd: over vermeende vriendschap, want er gaat onder die alledaagse dialoogjes heel wat schuil. En de humor zit dan in de mate waarin de twee personages de onderliggende wreedheid weten te onderdrukken. Ook in hun vorige programma’s waren de absurdisten Bas Hoeflaak en Peter van de Witte op hun best als ze zulke samenspraakjes speelden. Maar in Dat wordt oorlog lijkt de lat iets lager te liggen. Mooi is de sketch over twee vriendinnen die hun eigen voorkeur quasi-onverschillig inslikken als het om een vakantiebestemming gaat. Dat zijn scènes om te onthouden.

Inl. droogbrood.nl