Sybrand van Haersma Buma wordt de lijsttrekker van het CDA

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij heeft in de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezing een meerderheid van de stemmen gehaald. Dat heeft het CDA vanmiddag bekendgemaakt.

Bronnen zeggen tegen NRC Handelsblad dat Van Haersma Buma 51 procent van de stemmen kreeg. Omdat Van Haersma Buma een meerderheid van de stemmen heeft behaald, is er geen tweede ronde nodig. Wethouder uit Purmerend Mona Keijzer behaalde 26 procent van de stemmen. De overige kandidaten kwamen allemaal niet boven de tien procent uit: bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels kreeg 9,5 procent, staatssecretaris Henk Bleker 7,3 procent, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies 3,7 procent en Kamerlid Madeleine van Toorenburg 1,7 procent.

De 61.000 leden van het CDA konden tot twaalf uur vanmiddag hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De opkomst bij de lijsttrekkersverkiezing was 54,9 procent, volgens het CDA zelf het hoogste opkomstpercentage bij een interne verkiezing ooit.

Winst Van Haersma Buma vanwege ‘betrouwbaarheid en bekendheid’

De “duidelijke winst” van Van Haersma Buma komt niet als een grote verrassing, zegt onze politiek redacteur Freek Staps in een reactie:

“De helft van de CDA-leden kiest voor wat ze kennen. Van Haersma Buma komt degelijk en betrouwbaar over en heeft al bekendheid. Veel CDA’ers vinden ook dat hij het als fractievoorzitter goed heeft gedaan in de Tweede Kamer. Toch is zijn meerderheid met 51 procent wel heel nipt. In een tweede ronde had hij misschien een groter mandaat kunnen krijgen.”

De campagneleider van Mona Keijzer, Patrick Meijer, zegt tegen NRC dat nummer twee Mona Keijzer “graag blijft bijdragen aan de campagne en verdere groei van het CDA”. De verwachting is nu dat Keijzer een hoge plaats op de CDA-kandidatenlijst krijgt. De goede score van Keijzer is een signaal van de leden, zegt Staps:

“Keijzer is toch de grote verrassing. Tot een paar weken geleden had bijna niemand, zelfs niet binnen het CDA, van haar gehoord. Haar tweede plaats is echt opvallend. CDA’ers hebben duidelijk behoefte aan een nieuw en fris geluid van buiten. Keijzer zal zeker een grote rol krijgen in de campagne.”

Staps vindt de scores van Henk Bleker (7,3 procent) en Liesbeth Spies (3,7 procent), allebei oud-voorzitter en demissionaire bewindslieden, “opvallend slecht”. “De steun voor Bleker en Spies blijkt echt minimaal. Dat is pijnlijk voor hen.”

De kandidaten op 11 mei tijdens een bijeenkomst in Theater Figi in Zeist. Van links naar rechts: Sybrand van Haersma Buma, Henk Bleker, Mona Keijzer, Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg en Marcel Wintels. Foto Hollandse Hoogte / Werry CroneDe kandidaten op 11 mei tijdens een bijeenkomst in Theater Figi in Zeist. Van links naar rechts: Sybrand van Haersma Buma, Henk Bleker, Mona Keijzer, Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg en Marcel Wintels. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

‘CDA weet nog eensgezindheid en succes uit te stralen’

De leiderschapsstrijd heeft goed uitgepakt voor het CDA, schrijft Staps vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Na twee weken van debatten, media-aandacht en onophoudelijke complimenten van de kandidaten aan elkaar is partij die het zo moeilijk met zichzelf heeft vooral trots. Het CDA weet nog hoe het eensgezindheid en succes moet uitstralen. Vijf debatavonden van volle zalen met honderden leden die opgewekt knikken en vlijtig meeschrijven, zes kandidaten die de strijd vooral benaderden als podium om in een goede sfeer hun overeenkomsten te benadrukken. Omdat niemand wilde afwijken van de nieuwe lijn werden er nauwelijks inhoudelijke verschillen zichtbaar. Wel zo overzichtelijk. En vijfhonderd leden meldden zich spontaan weer aan als lid, liet de partij opgewekt weten.”

‘Echte verdeeldheid niet weg bij het CDA’

Toch is de verdeeldheid binnen het CDA volgens Staps nog niet voorbij, maar de lijsttrekkersverkiezing moet een nieuw begin inluiden:

“De echte verdeeldheid is niet weg binnen het CDA – zie Liesbeth Spies’ draai over het boerkaverbod, zie de kritiek op Van Haersma Buma’s weigering afstand te nemen van zijn steun voor PVV-eisen – maar de partij verandert. Nieuwe gezichten worden toegejuicht, zowel onder de kandidaten in de vorm van Mona Keijzer als in de vorm van dertigers die de campagnes hebben vormgegeven en plots ruimte krijgen. Deze lijsttrekkersverkiezingen blijken daarmee vooral een rite de passage voor het CDA, na alle malaise moesten de leden door een knuffelsessie heen. Volgende opdracht: de kiezer overtuigen.”