Studenten uit andere landen toch voordelig

De komst van buitenlandse studenten naar Nederland levert „zeer waarschijnlijk” een positieve bijdrage aan de overheidsfinanciën. Op korte termijn kosten deze studenten geld, vanwege de bijdrage aan hun studiekosten. Maar degenen die na hun studie in Nederland blijven, zorgen voor een flinke groei van de overheidsinkomsten.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB). De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd, vanwege ophef over de financiële bijdrage van de Nederlandse overheid aan de opleiding van deze studenten. Omdat er meer buitenlandse studenten naar Nederland komen dan er Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, kost de internationale studentenmobiliteit de staat geld.

Maar als genoeg buitenlandse studenten ervoor kiezen om na hun studie hier te blijven, brengt dat via belasting- en premie-inkomsten geld binnen, concludeert het CPB nu. Als één op de vijf studenten blijft, levert dat per jaar 700 miljoen euro op. Dit positieve effect treedt ook op als er minder studenten blijven. Pas als minder dan één op de veertig internationale studenten na zijn afstuderen in Nederland blijft, bezorgt de internationale studentenmobiliteit de Nederlandse overheid ook op de lange termijn een verlies.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) laat in een reactie op het CPB-onderzoek weten dat hij het aantrekkelijker wil maken voor buitenlandse studenten om na hun studie in Nederland te blijven werken.