Sprits, sprits videorecept

Totdat ik Nina Hagen hoorde zingen Ich bin nicht deine Fickmaschine, gevolgd door spritz, spritz, das ist ‘ne Witz had ik mij nog niet gerealiseerd dat de aloude sprits vernoemd is naar het werkwoord spritzen. Spuiten dus. Sprits is, net als een gevulde koek, kano of gangmaker, een ouderwetse versnapering. Dat er Utrechtse sprits bestaat

Totdat ik Nina Hagen hoorde zingen Ich bin nicht deine Fickmaschine, gevolgd door spritz, spritz, das ist ‘ne Witz had ik mij nog niet gerealiseerd dat de aloude sprits vernoemd is naar het werkwoord spritzen. Spuiten dus. Sprits is, net als een gevulde koek, kano of gangmaker, een ouderwetse versnapering.


Dat er Utrechtse sprits bestaat wist ik ook niet, maar Cees Holtkamp weet dat natuurlijk wel. Hij en zijn kleindcohter Stella laten zien hoe je Utrechtse sprits maakt.
Het recept komt uit het boek Koekje van Jonah Freud:

1 losgeklopt ei
380 gram zachte boter
200 gram witte basterdsuiker
5 gram zout
15 gram vanillesuiker
250 gram gezeefde patentbloem
250 gram gezeefde Zeeuwse bloem

Roer ei en boter romig, roer er de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker door en kneed er de beide soorten bloem doorheen.
Wrijf het deeg op een met bloem bestoven werkblad met de handpalmen goed door tot het soepel en glad is. Doe het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde spuitmond en spuit in een lange zigzagvorm op de bakplaat. Bak de spritsen ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden en snij ze direct na het bakken in stukken.