Spaanse financiële sector weer zwaar onder vuur

De Spaanse financiële sector ligt opnieuw zwaar onder vuur, nadat kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van zestien Spaanse banken heeft afgewaardeerd. Van sommige instellingen, waaronder grootbankenBBVA en Santander, wordt de ‘rating’ daarbij met drie stappen tegelijk verlaagd. Twee dagen geleden deed Moody’s al hetzelfde met 26 Italiaanse banken.

Ondertussen nemen de geruchten toe dat spaarders in Spanje op grote schaal geld weghalen bij Bankia. De regering zag zich gisteren genoodzaakt berichten over een run op Bankia te ontkennen. Bankia is de vierde bank van het land en heeft 10 miljoen cliënten. De koers van het aandeel stond gisteren zwaar onder druk maar herstelde vanochtend.

Te midden van de aanhoudende onrust over de bankensector en overheidsfinanciën moest Spanje gisteren opnieuw fors meer betalen bij een uitgifte van 2,5 miljard euro aan nieuwe staatsschuld. Bij drie gelijktijdige veilingen van schuldpapier met een looptijd van 2 tot 4 jaar betaalde de overheid tussen de 4,4 en 5,2 procent. Dit was tot 1,7 procentpunt meer dan bij een soortgelijke uitgifte, vorige maand.

De Spaanse tienjaarsrente ligt al de hele week ruim boven de 6 procent. De spread (het renteverschil met Duitsland) brak woensdag voor het eerst kortstondig door de symbolisch belangrijke grens van 500 basispunten. Rond het middaguur lag dit verschil op 482 punten.

Ook in Griekenland bestaat grote onrust over het weghalen van spaargeld. De president van de Griekse centrale bank zei maandag dat er alleen al die dag voor 700 miljoen euro aan spaartegoeden waren opgenomen. Er gaan geruchten dat een dergelijk bedrag elke dag wordt opgenomen. Actuele statistieken over saldi op Griekse bankrekeningen en de hoeveelheid geld die per dag wordt opgenomen zijn er niet. De centrale bank verstrekt geen tussenstanden.

Aan het begin van de week leek even paniek te ontstaan, naar aanleiding van de notulen van het overleg van de president met de fractievoorzitters. 700 miljoen euro op een dag is veel, maar niet desastreus. De afgelopen twee jaar zijn vaker weken geweest waarin de onzekerheid zo groot was dat burgers maatregelen namen. In plaats van 2 tot 3 miljard euro per maand – gebruikelijk sinds het begin van de crisis - verdween dan het dubbele.

Op straat was deze week weinig van de hernieuwde spanningen te merken. Geen rijen voor bankautomaten, geen zichtbare onrust. Mogelijk komt dat doordat ook Grieken internetbankieren.

Bankia kan Spanjaard spaargeld kosten: pagina 31