Roepen, maar ook doen

Een columnist is natuurlijk neutraal. Uw wekelijkse commentator in dit hoekje op vrijdagochtend opereert zonder last of ruggespraak. Ik grinnik, u knipoogt en dat is ons pact. En zo is het ook goed.

Vanochtend wilde ik iets leuks schrijven over al die lijsttrekkerverkiezingen. En ik had best iets grappigs bedacht. Een column over lijsttrekkerverkiezingen bij de PVV. Met slogans en al. Bijvoorbeeld dat Brinkman, of wie was dat ook alweer die iedereen in elkaar sloeg, komt met BAM! Of was het Lucassen? Of Dion Graus met zijn vrouwtje? BAM! Nou ja, dat was een leuke column geworden, laat dat maar aan mij over. U had er hard om gelachen.

Maar toen kreeg ik langzamerhand geen zin meer in die column. Ik had geen zin meer in makkelijke grappen. En toen begon ik op een andere manier te denken. Mijn positie aan de zijlijn op vrijdagochtend verschaft mij een prachtige uitgangspositie om te roepen. Ik zal ook blijven roepen. Maar waarom zou ik niet ook doen?

Er was de afgelopen dagen een lobby op Facebook en elders van vrienden die mij graag zouden zien als lijsttrekker van GroenLinks. Ik schrok daarvan. Ik heb wel iets beters te doen. Ik moet nog een paar goede boeken schrijven en hard nadenken over vele dingen. Maar sinds het inhoudelijk debat gisteren werd gereduceerd tot de onomatopee BAM!, kan ik het niet langer voor mijzelf verantwoorden om mijzelf afzijdig te houden.

Uw columnist is natuurlijk neutraal. Het enige dat u van mij vraagt is dat ik onafhankelijk nadenk. Daarom ben ik geen lid van een partij. Maar nu, op deze vrijdagochtend, verandert alles. Misschien heeft de Nederlandse politiek behoefte aan iemand die hard wil nadenken in plaats van te reageren met een klanknabootsing op het nieuws van de dag. GroenLinks is bij uitstek de partij die altijd heeft gedacht in gewaagde oplossingen in plaats van in gemakkelijke retoriek. Misschien hebben ze een leider nodig die durft te twijfelen in plaats van BAM! te zeggen voordat hij de vraag heeft verstaan.

Op deze ongebruikelijke plek stel ik mij, buiten alle procedures om, beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks.