Proces-Mladic opgeschort

Het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic is gisteren, op de tweede dag van het proces tegen hem bij het Joegoslaviëtribunaal, voor onbepaalde tijd opgeschort. De aanklagers hebben ruim 7.000 pagina’s bewijsmateriaal niet overhandigd aan de advocaten van Mladic, waardoor die zich onvoldoende heeft kunnen voorbereiden, volgens de voorzittend rechter van het Hof, de Nederlander Alphons Orie. Orie zei „onaangenaam verrast” te zijn door de „zeer wezenlijke fout” van de aanklagers. De oorspronkelijke aanklacht tegen Mladic dateert uit 1995.

Het proces zou na de openingsverklaringen van de Amerikaanse aanklagers Dermot Groome en Peter McCloskey, gisteren en eergisteren, oorspronkelijk op 29 mei verder gaan, met het horen van getuigen en de presentatie van het andere bewijsmateriaal. De advocaten van Mladic hebben zes maanden uitstel geëist. Rechter Orie buigt zich over gepast uitstel.

Volgens de aanklagers gaat het om een „technische fout”. In een verklaring zeggen zij dat bij het uploaden van het bewijsmateriaal in een elektronische database 7.000 pagina’s om nog onduidelijke redenen niet in de database zijn beland. De aanklagers zijn hier pas „zeer recentelijk” achtergekomen. „Wij bieden onze oprechte excuses aan voor het nadeel dat u hiervan mogelijk heeft ondervonden”, schrijven zij aan de verdediging.

Het uitstel vergroot de tijdsdruk op het proces. Uiterlijk in 2014 moet de zaak tegen Mladic afgerond zijn, dan moet het VN-hof sluiten. Mladic heeft sinds zijn voorgeleiding vorig jaar vertragingstactieken toegepast, waaronder onlangs een mislukte poging om rechter Orie te wraken.