Plannen voor nieuwe Kuip

Het voornemen om een nieuwe Kuip in Rotterdam neer te zetten, is door twee bouwbedrijven nieuw leven ingeblazen. De investeerders werken los van elkaar plannen uit voor een nieuw voetbalstadion. Eén variant behelst een nieuw te bouwen stadion vlak naast de huidige Kuip, in het andere ontwerp wordt het stadion grondig verbouwd.

Dick van Well, president-commissaris van Feyenoord, bevestigt het bestaan van de plannen. De kans dat één van beide voorstellen doorgang vindt, is „aanzienlijk groter dan vijftig procent”, zegt hij.

Eerder was sprake van een ambitieus plan om een nieuw stadion voor 85.000 toeschouwers neer te zetten aan de Maas. De finale van het WK voetbal zou er gespeeld worden, mocht Nederland het toernooi krijgen toegewezen. Het plan bleek financieel onhaalbaar voor de gemeente.

Sindsdien is de club in gesprek met private investeerders over de realisatie van een nieuw stadion. Aannemer Volker Wessels heeft samen met MVSA Architecten, Erasmus Development en advocatenkantoor AKD plannen voor een heel nieuw stadion vlak naast de huidige Kuip. Op die plek liggen nu sportvelden van jeugdopleiding Varkenoord. Het voornemen ligt gevoelig omdat wethouder Antoinette Laan (Sport, VVD) eerder heeft laten weten dat een nieuwe Kuip niet ten koste mag gaan van deze sportvelden.

De andere grote partij, een consortium van bouwbedrijf BAM, Siemens en Eneco, wil de huidige Kuip grondig vernieuwen. Karakteristieke elementen worden meegenomen in het ontwerp. Het stadion kan gewoon gebruikt worden tijdens de vier jaar durende verbouwing.

Beide plannen kosten ongeveer 300 miljoen euro. De gemeente Rotterdam levert volgens commissaris Van Well een „beperkte” financiële bijdrage aan de bouw.

De capaciteit van de Kuip neemt in de plannen fors toe, zegt Van Well. Beide varianten bieden plaats aan „tussen de 60.000 tot 70.000” toeschouwers. Daarmee wordt het stadion volgens de commissaris weer geschikt om UEFA Cup finales af te werken.

In september maken de besturen van de voetbalclub en het stadion een keuze. Daarna beslist de gemeente Rotterdam.