Protesten in Aleppo - Syrische stad voorheen trouw aan Assad

Een demonstratie tegen het Assda-regime in hoofdstad Damascus. Foto AP / Sham News Network

Syrische veiligheidstroepen hebben vandaag traangas gebruikt en met scherp geschoten om duizenden betogers uiteen te jagen in de stad Aleppo. Het was volgens activisten het grootste protest tot nog toe in de stad, die in de vijftien maanden oude opstand grotendeels trouw is gebleven aan president Bashar Assad.

De onrust in Aleppo is sterk toegenomen sinds 3 mei, toen vier studenten omkwamen bij een aanval op studentenhuizen. Gisteren demonstreerden volgens persbureau AP onder het toeziend oog van VN-waarnemers zo’n vijftienduizend studenten voor de poorten van de Universiteit van Aleppo, totdat Syrische ordetroepen ingrepen.

Volgens activisten gingen vandaag alleen al in de wijken Salaheddine en Al-Shaar zo’n tienduizend mensen de straat op.

Demonstraties opgedragen aan ‘de helden van Aleppo’

Maar ook in andere steden werd geprotesteerd. Betogingen tegen het regime van Assad trekken doorgaans op vrijdagen de meeste deelnemers. De demonstraties deze week waren door activisten opgedragen aan “de helden van Aleppo.”

Volgens activisten schoten veiligheidstroepen op verschillende plaatsen op betogers, onder meer in de voorsteden van Damascus en in de centrale stad Hama. Het stadje Rastan, dat sinds januari in handen van opstandelingen is, werd met artillerie bestookt.

‘Betrokkenheid Al-Qaeda schept ernstige problemen’

Ondertussen deed de Noorse generaal-majoor Robert Mood, hoofd van het team waarnemers van de Verenigde Naties, vandaag een klemmend beroep op alle strijdende partijen om de wapens neer te leggen. Alleen dan kan vruchtbaar vredesoverleg worden gevoerd, zei hij op een persconferentie in Damascus.

Syrië-gezant Kofi Annan is volgens zijn woordvoerder in Genève voornemens binnenkort weer naar Syrië te reizen. De woordvoerder veroordeelde in de krachtigste termen “geweld in al zijn vormen door alle partijen.”

In Damascus arriveerde vandaag Babacar Gaye, een militaire adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ban sprak gisteren zijn zorg uit over de vermoedelijke betrokkenheid van Al-Qaida bij een zware bomaanslag vorige week in de Syrische hoofdstad. Hij zei dat de betrokkenheid van Al-Qaeda in de regio “zeer ernstige problemen schept.” Hij merkte ook op dat er twee aanslagen zijn geweest op de ongewapende VN-waarnemers in Syrië