Tofik Dibi toch kandidaat voor lijsttrekkerschap GroenLinks

Tofik Dibi mag toch kandidaat-lijsttrekker zijn. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Tofik Dibi zal toch gewoon kandidaat zijn voor het lijsttrekkerschap van Groenlinks. Gisteren wees de kandidatencommissie zijn kandidatuur nog af. Maar de voltallige Tweede Kamerfractie wilde dat Dibi wél zou worden voorgedragen. Die wens is nu door het partijbestuur gehonoreerd.

Volgens de kandidatencommissie had Jolande Sap de enige kandidaat moeten zijn. Zij zou dan automatisch lijsttrekker worden zonder raadpleging van de partijleden. De kandidatencommissie oordeelde dat Dibi niet geschikt zou zijn voor de functie. Hij voldeed onvoldoende aan het partijprofiel.

Dibi zei vanavond in Nieuwsuur dat één van de kritiekpunten van de commissie zijn gebrek aan strategisch inzicht zou zijn. Dibi:

“Maar als je ziet wat deze commissie nu heeft aangericht, is zij de laatste die daarover zou moeten oordelen.”

GroenLinks-partijvoorzitter Heleen Weening kondigde in Nieuwsuur aan dat er een partij-referendum komt:

Bestuur: belangrijk dat Sap aangaf graag de strijd aan te willen gaan

Het was de grote roep om democratie die het partijbestuur alsnog heeft doen besluiten tot een referendum met zowel Dibi als Sap als kandidaten, zei partijvoorzitter Heleem Weening vanavond. Het bestuur raadpleegde verschillende groepen en leden binnen de partij over de kwestie.

Veel prominente GroenLinksers lieten op twitter eerder vandaag al hun ongenoegen blijken over de gang van zaken rond Dibi. Ook Sap zei het te betreuren als er geen referendum zou komen. Weening zei daarover:

“Wat wij heel belangrijk vonden, is dat Sap ook aangaf dat ze graag de strijd aangaat in een referendum en Dibi wil meedoen aan het referendum.”

De spanning rond kandidaat-lijsttrekker liep vandaag hoog op. Dibi werd vanmiddag vlak voor de uitzending van televisieprogramma De Halve Maan, waarin hij te gast zou zijn, gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hij moest met spoed naar het partijkantoor in Utrecht komen, anders zou dat zelfs “gevolgen hebben voor zijn toekomst”, aldus de NTR.

Wens van Dibi om lijsttrekker te worden alleen maar gegroeid

Nu de zaak opgelost lijkt, is de weg vrij voor de eerste debatten tussen Sap en Dibi, begin volgende week. Dibi liet vanavond weten ondanks alles nog steeds graag lijsttrekker van GroenLinks te willen worden.

Sterker nog, Dibi zei na alle perikelen rondom zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap alleen nog maar liever de nieuwe lijsttrekker van zijn partij worden. Hij zei in Nieuwsuur:

“Ik hoop dat ik win. Dit gaat over het feit dat iedereen in een democratie het recht heeft te bewijzen geschikt te zijn als politiek leider.”

Dibi vertelde ook dat hij de afgelopen drie weken constant al werd tegengewerkt in zijn pogingen zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap rond te krijgen.

“Het is raar dat je met je eigen partij in de clinch ligt, terwijl je tegen andere partijen wilt vechten.”