muziek

Ode aan de blokfluit

In het hemelvaartsweekend komen blokfluitisten en liefhebbers uit heel Europa samen in Amsterdam voor een internationaal blokfluitfestival: de Open Blokfluitdagen Amsterdam 2012, een evenement dat een instrument met een imagoprobleem laat schitteren. In het programma zitten drie avondconcerten (van Erik Bosgraaf & Cordevento, Quartet New Generation en The Royal Wind Music), een filmvertoning (de documentaire Ricercare van Daniël Brüggen), verschillende workshops, een muziekmarkt met blokfluitbouwers uit heel Europa. Hoofdonderdeel is een openbaar internationaal concours voor amateurblokfluitisten van alle leeftijden in negen verschillende categorieën. 17-20 mei. Posthoornkerk en Felix Meritis, Amsterdam. inl. orda2012.com

LaLaLand

De organisatoren van Kulting en Nachtbrakers Festival hebben de handen ineen geslagen, en dat heeft geresulteerd in een nieuw cultuurfestival op de Stille Wei in Harderwijk: LaLaLand. Op vier podia staat de Stille Wei in het teken van muziek en theater. Terwijl op het hoofdpodium in de grote tent de dj’s en bands domineren, gaan op het buitenpodium jonge muziektalenten de strijd met elkaar aan. In de circustent maakt het theater de dienst uit. Optredens zijn er van onder anderen Jules Deelder, Anne Soldaat en Maartje Wortel. 18 en 19 mei, Harderwijk. Inl. www.lalaland-festival.nl

Franz Von Chossy

Met zijn beeldende pianospel beweegt Franz Von Chossy zich tussen jazz en klassiek, waarbij zijn band frisse, eigentijdse accenten aanbrengt. Geïnspireerd door zijn samenwerking met het Metropole Orkest componeerde hij een negendelige, filmische suite waarvoor Adam en Eva en de zondeval het uitgangspunt vormden. When the World Comes Home heeft een bezetting met piano, drums, cello, viool en klarinet.

19 mei, 20.30, Bimhuis, Amsterdam. Inl. bimhuis.nl

LondonCalling

Het popfestival LondonCalling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso in Amsterdam, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste muzikale beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt het festival London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en grotere festivals.

Op het festival hebben al een aantal bands gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Blur, The Kooks en Editors.

18 en 19 mei, Paradiso, Amsterdam, inl. londoncalling.nl