Moody’s verlaagt kredietstatus zestien Spaanse banken

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisteravond laat de kredietwaardigheid van zestien Spaanse banken verlaagd. De afwaardering komt op een moment dat de zorgen over de in problemen verkerende Spaanse bankensector toch al zo groot zijn.

Geruchten over een run op Bankia zorgden gisteren voor lichte paniek op de financiële markten. Foto AFP / Pedro Armestre

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisteravond laat de kredietwaardigheid van zestien Spaanse banken verlaagd. De afwaardering komt op een moment dat de zorgen over de in problemen verkerende Spaanse bankensector toch al zo groot zijn.

Moody’s verlaagde de kredietstatus van onder meer Banco Santander en BBVA, de twee grootste banken van Spanje. Tien van de zestien afgewaardeerde banken kregen ook het stempel ‘negatief vooruitzicht’ mee, wat betekent dat een verdere afwaardering van hun kredietwaardigheid in de toekomst waarschijnlijk is.

Als redenen voor de reeks afwaarderingen noemt Moody’s onder meer de “moeilijke marktomstandigheden”, waaronder de hernieuwde recessie in Spanje, de aanhoudende huizencrisis in het land en de hoge werkloosheid. Ook is volgens Moody’s de mogelijkheid van de Spaanse overheid om banken financieel bij te staan “verminderd” omdat Spanje steeds meer moeite heeft om goedkoop geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten.

Geruchten over Bankia zaaien paniek op beurzen

Zorgen over het Spaanse bankwezen drukken al de hele week de stemming op de wereldwijde aandelenmarkten. De grootste paniek was er gisteren rond probleembank Bankia, die vorige week werd genationaliseerd. De bank en het Spaanse ministerie van Economie ontkenden geruchten dat klanten van Bankia in de afgelopen week zo’n miljard euro aan spaargeld hadden opgenomen. Volgens Bankia was het opgenomen bedrag “behoorlijk normaal”.

Het aandeel van Bankia verloor naar aanleiding van de geruchten gisteren veertien procent van zijn waarde, terwijl het in de gehele afgelopen maand al in waarde was gehalveerd. Bankia heeft voor ruim 30 miljard euro aan slechte leningen en problematische activa (bouwgrond en huizen) op de balans staan. Bankia leende al 4,5 miljard euro uit een speciaal herstructureringsfonds dat de Spanje oprichtte voor de banken (FROB).