Modder en landverraad

Uitgeefster Marie-Anne van Wijnen vertrekt bij Nieuw Amsterdam, boeken van Auke Kok halen de bioscoop en Google probeert het met Italiaans.

Uitgeefster Marie-Anne van Wijnen, een van de oprichters van Nieuw Amsterdam, vertrekt ‘wegens een verschil van inzicht over het beleid’. Dit meldt Boekblad. Directeur Lidewijde Paris zegt desgevraagd ‘het ontzettend jammer’ te vinden dat Van Wijnen weg wil. ‘De deur staat nog steeds wagenwijd open, maar ik kan haar niet vastbinden.’ Van Wijnen was sinds de oprichting in 2005 gezichtsbepalend voor het fonds van Nieuw Amsterdam. Ze publiceerde literatoren als Anke Scheeren en Hans Münstermann (AKO Literatuurprijs), misdaadliteratuur en commerciëlere auteurs als Mart Smeets, Claudia de Breij en Nico Dijkshoorn. Ook gaf ze de literaire tijdschriften Hard gras, Wahwah, Koud bloed en Hollands Maandblad uit. In 2011 nam Nieuw Amsterdam uitgeverij Ailantus over en kwam de uitgever daarvan, Lidewijde Paris, in de directie. Aanvankelijk voerde Paris de directie met Carla de Jong, maar ook zij verliet Nieuw Amsterdam. Marie-Anne van Wijnen vertrekt per 1 juni. ‘Ik ga met pijn in mijn hart weg. Ik wil er verder niks over zeggen. Ik heb er geen behoefte aan om met modder te gooien.’

Met de verkoop van Italiaanse e-books treedt Google buiten het Engelse taalgebied, melden allerlei media. Het bedrijf biedt sinds kort titels aan van gerenommeerde Italiaanse uitgevers als Mondadori, Einaudi, Rizzoli en Feltrinelli. Naar verwachting volgen snel andere niet-Engelstalige landen.

De Bezige Bij heeft de filmrechten verkocht van Oorlogsliefde van Auke Kok. De verfilming van diens boek Holleeder. De jonge jaren wordt volgend jaar in de bioscoop verwacht. Oorlogsliefde gaat over de vrouw van landverrader Anton van der Waals.

    • Maartje Somers