Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Merkel wil Grieks referendum over euro naast nieuwe verkiezingen’

Angela Merkel heeft volgens de Griekse regering een Grieks referendum over de euro voorgesteld. Foto AP / Michael Sohn

Een woordvoerder van de Griekse regering heeft vandaag gezegd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel het idee heeft opgeworpen om tegelijkertijd met de nieuwe Griekse verkiezingen van volgende maand ook een referendum over de euro in het Zuid-Europese land te organiseren.

Woordvoerder Dimitris Tsiodras zei volgens persbureau AP dat Merkel het idee eerder vandaag opperde tijdens een telefoongesprek met de Griekse president Karolos Papoulias. Merkel is momenteel in de Verenigde Staten voor een bijeenkomst van de G8. Volgens de Griekse regering is de beslissing tot zo’n referendum echter veel te belangrijk om te worden genomen door een demissionair kabinet.

Grieks parlement na één dag weer ontbonden

Het Griekse parlement, dat gisteren symbolisch voor één dag werd beëdigd, is ondertussen alweer ontbonden. Met die ontbinding wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen, die 17 juni zullen worden gehouden.

Een interim-regering bestuurt het land in de tussentijd, maar die regering heeft niet de bevoegdheid om bindende maatregelen te treffen. Maar toch lijkt Merkel dus te willen dat de Griekse kiezers zich op 17 juni niet alleen uitspreken voor een bepaalde partij, maar ook expliciet besluiten of zij voor een Griekse toekomst zijn binnen de euro of daar buiten.

Geheel nieuw is dat idee niet. In november stelde de toenmalige Griekse premier Giorgos Papandreou al voor om zijn volk te laten stemmen over een exit uit de eurozone. Toen stuitte het idee echter juist nog op groot verzet van de Duitse en Franse regeringsleiders.

Volgens veel opiniepeilingen willen de meeste Grieken de euro behouden, maar zijn ze tegen de ingrijpende bezuinigingen die Europa en het IMF als voorwaarde stellen voor financiële noodhulp.

Duitse regering bevestigt ‘vertrouwelijk’ telefoongesprek

Na de laatste Griekse verkiezingen van 6 mei slaagden de politieke partijen in dat land er niet in een coalitie te smeden, waarna de beslissing volgde nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het onvermogen om een regering te formeren en het vooruitzicht dat de nieuwe verkiezingen opnieuw geen werkbaar resultaat opleveren, dragen bij aan de zorg of Griekenland wel in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en in de eurozone kan blijven.

Een Duitse regeringswoordvoerder bevestigde wel dat Merkel een “vertrouwelijk” telefoongesprek met Papoulias heeft gevoerd, maar wilde niet bevestigen dat daarin het onderwerp van een referendum aan de orde is geweest.