G8-leiders bijeen in Washington: eurocrisis belangrijkste onderwerp

Activisten van Oxfam probeerden gisteren op een demonstratie in Washington de wereldleiders te bewegen meer te doen aan de honger in de wereld. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

In Washington komen vanavond de leiders van de acht belangrijkste industrielanden bij elkaar voor de jaarlijkse G8-top. De grote problemen in de eurozone zullen met afstand het belangrijkste gespreksonderwerp tussen de wereldleiders zijn.

Op Camp David, het buitenverblijf van president Obama, arriveren de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Rusland, Italië en Canada in de loop van de dag voor gesprekken die vanavond beginnen en tot morgenavond zullen duren. Voor de Franse president Hollande, die afgelopen dinsdag werd beëdigd, is het zijn eerste belangrijke internationale top. Namens Rusland komt niet president Poetin, maar premier Dmitri Medvedev naar Washington. Poetin zou een te volle agenda hebben, maar in werkelijkheid zou de Russische president geïrriteerd zijn door Amerikaanse kritiek op het verloop van de recente presidentsverkiezingen in zijn land.

G8-leiders denken verschillend over aanpak eurocrisis

Het belangrijkste agendapunt van de G8-leiders is zonder enige twijfel de voortwoekerende economische crisis op het Europese continent. Doordat er volgende maand nieuwe verkiezingen in Griekenland komen is het onzeker of het land lid kan blijven van de eurozone. Ondertussen nemen ook over Spanje de zorgen toe, vooral over de verzwakte bankensector in het land. Bij beleggers bestaat de vrees dat Spanje het volgende euroland kan zijn dat gered moet worden met een Europees steunpakket.

Een belangrijk punt van zorg voor de G8-leiders is ook de slechte staat van de Europese economieën, die vrijwel allemaal nog niet groeien. Onder de G8-landen bestaan er verschillen van mening over hoe de economische crisis op het continent het beste kan worden aangepakt. De Duitse bondskanselier Merkel hamert voortdurend op het fors terugdringen van de begrotingstekorten door harde bezuinigingsmaatregelen, maar de Franse president Hollande en ook de leiders van onder anderen de VS, Groot-Brittannië en Japan vrezen dat te harde bezuinigingen het herstel van de Europese economie te veel schade berokkenen. Deze landen zien meer in het nemen van stimuleringsmaatregelen die de economische groei kunnen bevorderen.

Bekijk hieronder een video van persbureau Reuters over de agenda van de G8-top:

Verder op de agenda: Afghanistan, Syrië en Iran

Naast de eurocrisis zullen de G8-landen in Washington over een aantal andere internationale crisishaarden spreken. Zo komen de sancties tegen Iran vanwege het nucleaire programma van het land aan de orde. Door een olieboycot door de EU is het nodig dat andere landen meer olie oppompen om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Verder zal het recent opnieuw opgestarte overleg tussen de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Rusland, China en Iran over het nucleaire programma van de islamitische republiek besproken worden.

De situatie in Afghanistan en Syrië staat ook op de agenda van de wereldleiders. In de aanloop naar de NAVO-top in Chicago die zondag begint, zal Obama de Franse president Hollande ervan proberen te overtuigen de Franse troepen niet eerder dan was afgesproken uit Afghanistan terug te trekken. Het aanhoudende geweld in Syrië zal voor de G8-leiders ook onderwerp van gesprek zijn. Het door VN-bemiddelaar Kofi Annan opgestelde vredesplan voor het land lijkt voorlopig weinig effect te sorteren.

    • Pim van den Dool