Leden Buma tegen terugkeer oude bestuursleden

. De leden van Buma/Stemra – componisten, tekstdichters en muziekuitgevers – willen zelf democratisch een nieuw bestuur en een nieuwe ledenraad kiezen. Dat bleek woensdagmiddag op de Algemene Ledenvergadering in een stemming waar de voordracht voor een verkleind bestuur niet de benodigde tweederde meerderheid kreeg. Er kon alleen voor of tegen dit bestuur, waarin een aantal zittende bestuursleden zouden terugkeren, worden gestemd. De nieuwe statuten die Buma/Stemra slagvaardiger moeten maken zijn wel aangenomen.

Interim-bestuursvoorzitter Leo de Wit noemde de voor de directie tegenvallende uitkomst „verenigingsdemocratie aan het werk.”

Ondanks discussie in de vergadering in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky over de ontslagpremie van zeven ton voor directielid Cees van Rij, stemde een meerderheid in met de Jaarrekening 2011. De Wit zei te onderzoeken of er meer informatie gegeven kan worden over de reden van Van Rij’s vertrek waarover nog altijd onduidelijkheid bestaat onder leden.

De Ntb, de vakbond voor musici, componisten en tekstschrijvers, noemt de stemuitkomst „een markering van verbetering”. „Er is een daadwerkelijke stap gezet naar een beter en democratischer Buma/Stemra”, aldus Erwin Angad-Gaur. Dat bijvoorbeeld uitgevers in de toekomst niet meer mogen meebeslissen over de kandidaten voor auteurszetels in het bestuur, vindt Ntb een belangrijke verbetering.

De aanwezigheid bij de jaarvergadering van ongeveer 25 relatief jonge artiesten als Go Back to the Zoo, Janne Schra en Torre Florim (De Staat), heeft mede het verschil bij de stemmingen gemaakt. Zij zijn aangespoord te komen door Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) en Pieter Perquin (Perquisite). „Het is de generatie musici die op alle festivals staat maar die je weinig ziet bij dit soort belangrijke vergaderingen. Er stond nu veel op het spel”, aldus Perquin.

De afwijzing van het voorgestelde bestuur biedt kansen voor verjonging. Bij nieuwe, open verkiezingen in het najaar kan iedereen zich kandidaat stellen. Zoals Perquin. „De kloof met mijn generatie musici moet worden gedicht. In het bestuur moeten naast oude rotten met bestuurservaring jonge mensen uit het veld komen die de vragen stellen die anderen niet durven stellen.”