Kortkolom sport

Nederlands elftal onder 17 wint EK opnieuw

Rotterdam. Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft woensdag zijn Europese titel geprolongeerd. In het Sloveense Ljubljana was Oranje na strafschoppen te sterk voor Duitsland: 5-4. In de blessuretijd had invaller Elton Acolatse de gelijkmaker (1-1) gescoord namens Nederland, waardoor een penaltyserie noodzakelijk werd. Feyenoorder Tony Vilhena schoot de beslissende strafschop binnen. In de penaltyserie benutte Oranje alle strafschoppen. De Duitser Marc Stendera miste als enige. Zijn inzet werd gestopt door doelman Nick Olij. Vorig jaar versloeg Nederland de Duitse leeftijdsgenoten ook al in de finale, toen met 5-2. (Novum)

Gesink vierde in tijdrit in Ronde van Californië

Rotterdam. David Zabriskie heeft in de Ronde van Californië goede zaken gedaan. De Amerikaanse renner won de 29,7 kilometer lange tijdrit in Bakersfield en is de nieuwe leider. Robert Gesink werd vierde en steeg in het klassement van de 26ste naar de derde plaats. Zijn achterstand op Zabriskie bedraagt 39 seconden. „Ik stond al geruime tijd te springen om een goed resultaat en als je dat dan kan neerzetten in een tijdrit is het gevoel nog uitbundiger", zei Gesink. „Het gaat hier op alle fronten heel soepel. Bergop is het oude gevoel weer een beetje terug. Ik ben er nog niet, maar het gaat wel soepeler dan eerder dit voorjaar.” (Novum)

Jos Luhukay nieuwe trainer Hertha BSC

Rotterdam. Jos Luhukay is de komende twee jaar trainer van Hertha BSC. De 49-jarige Nederlander is de opvolger van Otto Rehhagel, die de club niet in de Bundesliga wist te houden. Luhukay leverde begin deze maand zijn contract in bij FC Augsburg na een meningsverschil met de clubleiding. Luhukay moet ervoor zorgen dat Hertha terugkeert op het hoogste niveau. Fortuna Düsseldorf bleek afgelopen week in de play-offs te sterk, waardoor de club uit Berlijn degradeerde. (Novum)

Finn-zeiler Postma naar Zomerspelen

Rotterdam. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Londen. Hij toonde bij het WK in het Engelse Falmouth vormbehoud door zich te plaatsen voor de medal race, later vandaag. Postma zeilde vier jaar geleden ook bij de Zomerspelen in Peking, en eindigde daar als veertiende. De Fries behaalde vorig jaar tijdens het WK in Perth de zilveren medaille. (Novum)

De Bruijn stelt teleur op EK schoonspringen

Rotterdam. Yorick de Bruijn is gisteren op de EK schoonspringen in Eindhoven als elfde geëindigd op de 3-meterplank. De Bruijn had zich als zevende geplaatst voor de finale met een score van 404,60 punten. In de finale kwam De Bruijn niet in de buurt van dat puntenaantal. Door een mislukte vijfde sprong, eindigde de Nederlander zelfs buiten de top 10. Met zijn elfde plaats is De Bruijn nog altijd niet zeker van de Olympische Spelen later dit jaar in Londen. In juni heeft hij tijdens wedstrijden in Sint-Petersburg nog een laatste kans om zich te kwalificeren voor de Spelen. (NRC)

Motorcoureur Stoner stopt na dit seizoen

Rotterdam. Motorcoureur Casey Stoner beëindigt na dit seizoen zijn loopbaan. De 26-jarige Australiër maakte dat gisteren bekend in aanloop naar de MotoGP van dit weekeinde in Frankrijk. Stoner is de regerend wereldkampioen, won het eindklassement ook in 2007 en leidt dit seizoen in de WK-stand. (Novum)