Kortkolom economie

Walmart boekt hogere winst dan verwacht

Rotterdam. Walmart heeft over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012-2013 een hogere nettowinst geboekt dan verwacht, meldt de Amerikaanse supermarktketen. Voor het tweede kwartaal rekent Walmart op meer nettowinst per aandeel ten opzichte van het eerste kwartaal. De geconsolideerde omzet nam toe met 8,6 procent naar 112,3 miljard dollar (884,6 miljoen euro). Ongunstige wisselko ersen zorgden voor een negatief effect van achthonderd miljoen dollar op de totale inkomsten. De vergelijkbare omzet steeg het afgelopen kwartaal met 2,6 procent. Onder de streep restte een nettowinst van 3,74 m iljard dollar ofwel een winst per aandeel (wpa) van 1,09 dollar, tegenover 3,4 miljard dollar (wpa 0,98 dollar) vorig jaar. Hiermee overtrof de supermarktketen zijn eigen verwachtingen van 1,06 dollar. Voorafgaand aan de Amerikaanse handel noteert het aandeel 2,9 procent hoger. (Novum)

DSM neemt Canadese vetzuurproducent over

Rotterdam. Chemie- en voedingsconcern DSM neemt de Canadese producent van op visolie gebaseerde Omega-3 vetzuren voor voedingssupplementen Ocean Nutrition Canada over. DSM betaalt daarvoor omgerekend 420 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. DSM betaalt de overname in contanten en denkt dat het Canadese bedrijf een rol kan spelen om de groeiambities van het concern op het gebied van voedingsoliën te realiseren. Het in 1997 opgerichte Ocean Nutrition, dat met 415 werknemers in 2012 waarschijnlijk een jaaromzet heeft van 190 miljoen Canadese dollar (147 miljoen euro), is 's werelds grootste producent van op visolie gebaseerde Omega-3 vetzuren voor voedingssupplementen. Het bedrijf heeft fabrieken in Canada, de Verenigde Staten en Peru. (Novum)

Productie Opel Astra weg uit Duitsland

Rotterdam. De volgende Opel Astra wordt niet langer in Duitsland geproduceerd. De productie van het belangrijkste model van de Duitse autofabrikant wordt verplaatst van hoofdkwartier Rüsselsheim naar fabrieken in Engeland en Polen. Dat heeft Opel donderdag bekendgemaakt. De productie van de nieuwe Astra moet in 2015 beginnen. Opel heeft er zo'n driehonderd miljoen euro voor over om de twee fabrieken van de nieuwste techniek te voorzien en geschikt te maken voor het nieuwe model. De werknemers van de Opel-fabriek vlak in Ellesmere, vlak bij Liverpool, stemden in met het plan om over te gaan op 24 uursproduct ie. In de fabriek komen zevenhonderd extra banen. Ook in Polen moeten nieuwe banen komen. Opel laat weten dat het de moderne fabriek in Rüsselsheim, dat ten zuidwesten van Frankfurt ligt, ten volle wil blijven benutten. In de fabriek wordt nu behalve de Opel Astra ook de Opel Insignia geproduceerd. (Novum/AP)

Interesse in Aziatische verzekeringstak ING

Rotterdam. Verzekeraars Manulife, Metlife en Prudential gaan vandaag een bod doen op de Aziatische levensverzekeringstak van ING Groep. Dat meldden bronnen vandaag aan persbureau Reuters. Het bod zou tussen de 6,5 en 7 miljard dollar (5,1 en 5,5 miljard euro) liggen. Tot nog toe verkocht het deels met overheidssteun overeind gehouden ING voor 15,2 miljard euro aan activa. Naast de drie verzekeraars zouden ook AIA, KB Financial Group, Korea Life Insurance, Sun Life Financial, Zurich Insurance Group and Generali interesse hebben. Samsung liet gisteren weten geen bod te doen op de Aziatische verzekeringstak van ING. De Aziatische vermogensbeheertak van ING gaat ook in de verkoop en moet minimaal een half miljard opleveren. (Reuters)