Kortkolom buitenland

Levenslang voor meest gezochte boef China

PekingLai Changxing, jarenlang China’s meest gezochte misdadiger, heeft vanochtend levenslang gekregen van een rechtbank in de Chinese havenstad Xiamen. Dat meldt het persbureau Nieuw China. Lai leidde een smokkelimperium waarvan de vertakkingen tot in de hoogste kringen van de lokale communistische partij liepen. De affaire veroorzaakte grote ophef in China. Lai vluchtte naar Canada dat hem pas na twaalf jaar wilde uitleveren op voorwaarde dat hij niet ter dood wordt veroordeeld. (AP)

Rusland: celstraf voor oppositieleider Jasjin

Moskou. De Russische oppositieleider Ilja Jasjin is gisteren tot vijftien dagen celstraf veroordeeld wegens het niet opvolgen van een politiebevel. Hij werd een dag eerder opgepakt in een nieuw kamp van anti-Poetinactivisten in Moskou. Gisteravond werd in het kamp milieuactiviste Jevgenia Tsjirikova om dezelfde reden opgepakt. Ook zij kan vijftien dagen cel krijgen. Vanmiddag neemt de Doema waarschijnlijk een nieuwe wet aan waarin de boete voor het uitlokken van onlusten tijdens een demonstratie verhoogd wordt van 25 naar 37.000 euro. (NRC)

Iran dreigt met actie tegen Google

Dubai. Iran heeft gisteren gedreigd met gerechtelijke actie tegen Google omdat het internetbedrijf de naam Perzische Golf van zijn kaarten heeft geschrapt. De waterweg tussen Iran en de Arabische staten is nu naamloos. Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de „schandelijke” actie van Google in strijd met historische stukken en onderdeel van „de zachte oorlog tegen de Iraanse natie” over zijn nucleaire programma. De naam van de Golf ligt gevoelig. Terwijl Iran van Perzische Golf spreekt, wat ook de historische benaming is, is het voor de Arabische landen de Arabische Golf. (Reuters)

Poging gesprek tussen Soedans te herstarten

Khartoum. De speciale bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Thabo Mbeki, is gisteren in Khartoum gearriveerd voor een poging onderhandelingen tussen Soedan en Zuid-Soedan over hun grensconflicten weer op gang te krijgen. De Zuid-Afrikaanse oud-president blijft twee dagen. De VN-Veiligheidsraad maande de twee landen op 2 mei binnen twee weken weer te gaan praten op straffe van sancties. Spanningen tussen de twee landen over de loop van de grens en andere problemen leidden recent tot gevechten die het perspectief openden van een nieuwe oorlog. (AFP)

Afrikaanse troepen arriveren in G-Bissau

Bissau. Zeventig militairen uit Burkina Faso zijn aangekomen in het West-Afrikaanse Guinee-Bissau. Ze zijn onderdeel van een 600 man sterke troepenmacht van het regionale samenwerkingsverband ECOWAS die stabiliteit moet brengen na de coup van vorige maand. Gisteren werd de premier van de overgangsregering beëdigd. De coupplegers zijn onder druk van ECOWAS akkoord gegaan met een overgangsperiode van een jaar waarna ze de macht overdragen aan een burgerregering. (Reuters)

Amerika benoemt ambassadeur in Birma

Washington. De Amerikaanse regering heeft gisteren zijn speciale gezant voor Birma benoemd tot ambassadeur. Het is de eerste Amerikaanse ambassadeur in Birma in 22 jaar. Ook zegt de regering de restricties op Amerikaanse handel en investeringen in Birma te verlichten om de ontwikkeling van het arme land te bevorderen. Met deze stappen willen de VS de politieke hervormingen in Birma aanmoedigen. (AP)