‘Kinderen mishandeld in opvangtehuis Nieuwleusen’

In een opvanghuis in Nieuwleusen zijn kinderen mogelijk jarenlang zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld. Er is aangifte gedaan, bevestigt de politie tegenover persbureau Novum na berichtgeving hierover in de Wegener-kranten vanochtend.

De mishandelingen zouden voornamelijk zijn gepleegd door een vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad.

Kinderen zouden tussen 1980 en 2010 in opvanghuis De Loot onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen. Ook moesten ze voor straf in de kou op de gang slapen, werden ze buiten in de kou gezet of onder een koude douche geplaatst. Daarnaast werden ze vastgebonden aan stoelen en soms publiekelijk vernederd en getreiterd. Bovendien zijn er serieuze signalen van seksueel misbruik.

Na de aangifte, die werd gedaan door een moeder van een van de kinderen, kwamen bij de politie nog twee meldingen binnen. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt besloten of een strafrechtelijk onderzoek kan worden gestart. Over de inhoud van de aangiften wil de politie niets kwijt.

De Loot valt onder de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst. Toezichthouder William Schrikker Groep, die
de pleegkinderen in het huis plaatst, zou diverse signalen hebben gekregen, maar greep niet in.

Een woordvoerder van de William Schrikker Groep wilde vandaag tegenover Novum niet op de kwestie ingaan. De zegsman zegt pas woensdag op de hoogte te zijn gesteld dat er aangifte tegen hen zou worden gedaan. Of dat ook werkelijk is gebeurd, kan hij niet zeggen. “We zijn nog niet door justitie ingelicht.”

De William Schrikker Groep neemt de berichten over de vermeende misstanden uiterst serieus. “We hebben een intern onderzoek ingesteld en hopen zo meer te weten te komen over wat er is misgegaan en of wij daar verantwoordelijk voor waren.” De woordvoerder verwacht daar dinsdag de eerste resultaten van binnen te krijgen.

    • Peter Zantingh