'Joran v.d. Sloot is meest gehate persoon in de VS'

Handout photo released by Peruvian America Television, channel 4, taken on June 11, 2010, of confessed killer Dutch Joran van der Sloot, holding an inmate number at the prosecutor’s office in Lima, moments before he was transferred to the Miguel Castro Castro prison in the outskirts of the city. Van der Sloot, 22, was charged with the murder of Peruvian Stephany Flores, 21. US investigators also are following Van der Sloot for the disappearance of US Natalee Holloway in Aruba in 2005, when he was acquitted for lack of proof. AFP PHOTO / AMERICA TELEVISION AFP

De aanleiding

Het ochtendjournaal van de NOS van 9 mei besteedt een item aan Joran van der Sloot in Peru, die zijn uitlevering aan de Verenigde Staten wil aanvechten. De VS willen hem vervolgen omdat hij de moeder van Natalee Holloway zou hebben afgeperst. Zijn advocaat Máximo Altez zegt tegen de camera: „Volgens statistieken is hij de meest gehate persoon in de Verenigde Staten, na Osama bin Laden.” Liliane Nanninga uit Utrecht wil weten of dat klopt.

Interpretaties

Wat bedoelt Máximo Altez? Aan de telefoon legt hij uit dat de VS een jurysysteem hebben, waar gewone, niet juridisch geschoolde mensen inzitten. Juryleden laten zich volgens hem leiden door het nieuws. En omdat in de berichtgeving Joran van der Sloot steevast wordt neergezet als een monster, kan hij in de VS geen eerlijke rechtszaak krijgen. In die context haalde hij er „de statistieken” bij, die hij „uit kranten” zou hebben gehaald. Hij stuurt ze na als hij ze heeft, wat hij niet heeft gedaan.

Er is geen instrument waarmee je eenduidig de ‘meest gehate persoon’ van een land vindt. Wel worden in de VS opiniepeilingen gedaan naar de minst populaire, of meest verafschuwde persoon. De bewering van Altez checken we dus als volgt: is Joran van der Sloot volgens opiniepeilingen de meest gehate persoon in de VS, na Osama bin Laden?

En, klopt het?

Er zijn genoeg internetpolls en fora waar je in kunt vullen wie je het vreselijkst vindt. We kijken hier naar de serieuze bronnen. Het Amerikaanse opiniebureau Gallup, het Amerikaanse zakenblad Forbes, tijdschrift Time en het onderzoeksbureau E-Poll Market Research peilen allemaal de populariteit van instanties, landen en mensen.

Forbes doet dat voor sporters, toeristische bestemmingen, bedrijven en invloedrijke sterren, maar niet voor mensen uit het nieuws, zoals Joran van der Sloot.

Time Magazine kiest elk jaar een persoon van het jaar. De redactie kiest, maar wie wil, kan zijn stem uitbrengen. In 2011 kreeg de Turkse president Erdogan de meeste stemmen(het werd: de demonstrant). Opvallend genoeg kreeg Erdogan ook de meeste stemmen tegen. Als er dus iemand onderaan de lijst van Time bungelt vanwege de meeste tegenstemmen, is dat niet Joran van der Sloot. Bovendien is een stem tegen ‘persoon van het jaar’ geen stem voor ‘meest gehate persoon’. Time bestempelde de arrestatie van Joran van der Sloot wel als de belangrijkste misdaadgebeurtenis van 2010

Opiniebureau Gallup meet onder meer de populariteit van landen, acteurs en mensen in het nieuws. Het bedrijf stuurt een lijst op van 81 mensen van wie het bijhoudt hoe geliefd ze zijn. Gallup legt deze namen telefonisch voor aan panelleden die moeten zeggen of ze de personen ‘favorable’ of ‘unfavorable’ vinden, of helemaal niet kennen. Op de lijst staan politici, presidenten en hun partners, buitenlandse staatslieden, een paar sterren, wat sporters, dominees en de paus. Maar niet Joran van der Sloot. Van alle nog levende mensen uit de lijst krijgt overigens de Republikeinse ex-kandidaat Newt Gingrich in 2012 de meeste keer ‘unfavorable’: 61 procent.

E-Poll Market Research doet de grootste populariteitsmeting van mensen in het nieuws. Het bedrijf heeft een database met zo’n 7.000 bekende mensen, van wie zij de populariteit bijhouden. Dat doet het bedrijf door vragenlijsten voor te leggen aan een representatief panel met 1.100 leden van dertien jaar en ouder. In 2011 bracht E-Poll voor het eerst een toptien uit van meest verafschuwde mensen uit de hele wereld volgens Amerikanen. Op nummer één stond niet Joran van der Sloot of Osama bin Laden, maar Casey Anthony, de vrouw die werd verdacht en vrijgesproken van de moord op haar 2-jarige dochter. Na haar kwamen tv-persoonlijkheid Spencer Pratt, octomom Nadya Suleman, moeder van een achtling met een eigen tv-programma, en O.J. Simpson die werd vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Het bedrijf verklaart dat Joran van der Sloot niet in de database zit.

Persvoorlichter Randy Parker van E-Poll wil wel een schatting doen. Van der Sloot zal waarschijnlijk een lage, maar niet onbetekenende awareness level hebben door alle aandacht in tabloidkranten voor de zaak Natalee Holloway, zegt hij. Hij bedoelt: niet heel veel mensen kennen hem. Maar waarschijnlijk zal iedereen die hem wel kent, hem verafschuwen. Parker weet niet precies welke plaats de combinatie ‘niet erg bekend’ en ‘door iedereen die hem kent gehaat’ in de ranglijsten oplevert. In ieder geval niet bovenaan.

Conclusie

Is Joran van der Sloot de meest gehate persoon in de Verenigde Staten, na Osama bin Laden? De advocaat Maximó Altez levert niet de bronnen aan die hij zou hebben gebruikt. Geen van de serieuze peilingen in de VS meet Joran van der Sloot. De uitspraak dat hij het meest gehaat zou zijn, bestempelen we daarom als onwaar.

    • Carola Houtekamer
    • Laura van der Wal