internationaal

De koningin

Om het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II te vieren, organiseert de National Portrait Gallery in Londen The Queen: Art and Image. Deze tentoonstelling verzamelde zestig uitzonderlijke voorstellingen van de Queen, waaronder officiële portretten en hedendaagse werken. De beelden geven een overzicht van de manier waarop de koningin in haar zestig regeringsjaren werd afgebeeld.

T/m 17 okt, National Portrait Gallery, Londen. Inl. npg.org.uk

Storytelling

Een trend in de hedendaagse grafische kunst is de vertelling. De tentoonstelling Depicting Stories richt zich op deze stroming. Er is hedendaags werk van twaalf Duitse en internationale kunstenaars te zien, vertegenwoordigers van de verhalende tekening. Daarbij worden verschillende vormen van vertellen met elkaar geconfronteerd om het bereik en mogelijkheden van ‘storytelling’ te illustreren. Geanimeerde kunstfilms ontwikkeld op basis van tekeningen zullen ook worden getoond.

19 mei t/m 15 juli, Essen, Duitsland. Folkwang museum. Inl. museum-folkwang.de

Cherokee indiaan

Jimmie Durham is Cherokee indiaan en studeerde aan de École des Beaux Arts van Genève, Zwitserland. Durham wijdt zich in de jaren zeventig en begin jaren tachtig aan de rechten van de Amerikaanse indianen. Zo is hij lid van de Amerikaanse indianenbeweging en is hij een van de oprichters van de ‘International Indian Treaty Council’ bij de Verenigde Naties. Met zijn werk als schrijver, dichter, performance kunstenaar en beeldhouwer probeert hij westerse ideeën over etnische en culturele authenticiteit te doorbreken. Zijn satirische, humoristische maar ook poëtische werk, bestaat vaak uit verschillende bewerkte objecten gecombineerd met tekst. Het Muhka in Antwerpen brengt een retrospectief van het werk van Durham.

24 mei t/m 18 nov. Muhka, Antwerpen, België. Inl. muhka.be

Out of Focus

Out of Focus is een tentoonstelling over fotografie in de Saatchi Gallery, Londen. Curator William A. Ewing legt hierbij de nadruk op kunstenaars die dit medium hanteren, maar geen ‘fotografen’ zijn. Althans, volgens de regeltjes van vroeger. De tentoonstelling probeert geen overzicht te tonen van alle hedendaagse fotografie. Hïj laat eerder zien dat er een enorme variatie bestaat in het gebruik van de camera. Er bestaat geen boek meer met regels hoe het moet, alles kan.

T/m 22 juli, Saatchi Gallery, Londen, Engeland. Inl. saatchi-gallery.co.uk

Gemaakt in Duitsland

In Hannover is tot en met augustus een overzichtstentoonstelling van de hedendaagse internationale kunstwereld in Duitsland te zien, getiteld Made in Germany zwei, een vervolg op een expositie uit 2007. Aan de tentoonstelling doen 45 jonge internationale kunstenaars mee die in Duitsland wonen en werken, onder wie helen Verhoeven, Cyprien Gaillard en Cyren Ketter.

17 mei t/m 19 aug. Hannover, Duitsland. Inl. kunstverein-hannover.de