Intense, urgente oldschool

hiphopKiller Mike – R.A.P. Music *****

De samenwerking tussen undergroundact El-P uit New York en Grammy-winnaar Killer Mike uit Atlanta, is het best te vergelijken met die tussen Public Enemy’s productieteam The Bomb Squad en voormalige N.W.A.-voorman Ice Cube in 1990 op AmeriKKKa’s Most Wanted. Twee sterk verschillende hiphopkampen komen onverwacht bij elkaar, met een klassiek meesterwerk als gevolg. R.A.P. Music is een actuele, intense en urgente herinterpretatie van oldschoolhiphop. Op dit beste hiphopalbum in tijden krijgt het genre een kwaliteitsimpuls door de samenkomst van twee werelden.

Enerzijds is er de zuidelijke rap van Killer Mike die op dit album hongeriger en overtuigender rapt dan ooit. Hij balt invloeden van OutKast, Scarface, Bun B, Ice Cube en KRS-One samen in ziedende maatschappijkritiek, dramatische verhalen en intense, inspirerende hiphopgospel. Net zo indrukwekkend zijn de producties van El-P in het kielzog van The Bomb Squad. Hij bouwt met ritmes en effecten gestructureerd chaotische, elektronische geluidscollages die kunnen razen en zieden maar ook rauw en futuristisch funky zijn. De twee stuwen elkaar naar absoluut meesterschap.