Help, we kopen te weinig! Help, we kopen te veel!

Een raadsel: volgens het WNF consumeren we te veel, maar volgens CBS juist te weinig. Het goede nieuws: met een groene economie kun je deze twee problemen tegelijkertijd oplossen.

Op dinsdagochtend, rond negen uur, publiceerde het Wereld Natuur Fonds het Living Planet Report van 2012. Belangrijkste boodschap: Wíj putten de aarde uit. Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we 6,5 planeten nodig om ons luxeleventje vol te houden. Een begrotingstekort van 650 procent zogezegd.

Diezelfde dinsdagochtend, rond half tien, publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een persbericht waarin het woord ‘krimp’ alleen al op de eerste pagina zes keer voorkomt. Nederland zit in een recessie. De investeringen lopen terug, de consumptie door huishoudens neemt af. Dat kost banen, en dat bedreigt onze welvaart.

Beide berichten werden in de (sociale) media ontvangen alsof de Apocalyps aanstaande is. We consumeren te veel. Paniek. We consumeren te weinig. Paniek. Nu weet ik één ding van economie: van paniek wordt het nooit beter. We zullen met vertrouwen en optimisme aan de toekomst moeten werken. Dat is een toekomst met nieuwe groei, maar dan wel met eerlijke groei. En dat kan, want juist die ecologische uitdagingen bieden economische kansen. We hebben een gigantische stuk Noordzee tot onze beschikking waar we schone elektriciteit kunnen winnen. We hebben bedrijven en onderwijsinstellingen die slimme technieken bedenken om verstandig met water, land en grondstoffen om te gaan. Daar moeten we in investeren. Daar zitten de banen. En, niet minder belangrijk: daar zit het optimisme van Nederland.

Tofik Dibi zei maandagavond bij Knevel en van den Brink dat hij vreest dat pleiten voor een groene economie ‘mainstream’ wordt in de politiek. Want het is een onderscheidend punt van GroenLinks. Fout, Tofik. Investeren in een groene economie is niet van één partij. Het is the only way out. Het is een inspirerend project waar iedereen aan mee mag, kan en moet doen. Voor een eerlijke wereld, voor onze eigen werkgelegenheid, en voor de vrolijke nieuwsberichten. Eindelijk.