Grillige achtbaanrit

klassiekSimon Rattle – Bruckner****

Anton Bruckner stierf voordat hij zijn Negende symfonie kon afmaken. Meestal worden alleen de eerste drie delen uitgevoerd, maar dat er van de finale slechts schetsen zijn overgeleverd, noemt dirigent Simon Rattle een mythe. De nieuwste reconstructie van de symfonie, door het team Samale/Mazzuca/Phillips/Cohrs, werd vorig jaar al in wereldpremière gebracht door het Brabants Orkest. Internationaal kreeg deze ‘musico-forensische’ reconstructie pas aandacht na prestigieuze uitvoeringen door de Berliner Philharmoniker en Rattle, die het werk nu ook op cd zetten.

De vier musicologen zijn in hun instrumentatie ongetwijfeld zorgvuldig te werk gegaan, en de ontbrekende honderd maten naar eer en geweten aangevuld. De muziek doet niettemin wat hortend aan, als een grillige achtbaanrit. Na breed lyrische episoden, koralen en dissonante trompetstoten eindigt de finale in een hemelbestormend slot, Bruckner waardig.

Het geweldige Berlijns orkest levert een ronkende registratie. Toch zal de vraag altijd blijven: is deze fragmentarische muziek een uiting van Bruckners vooruitstrevendheid, of een gevolg van het feit dat de muziek nu eenmaal nooit is voltooid?