Franse ministers beloven soberheid

De nieuwe Franse regering, bestaande uit 17 mannen en evenveel vrouwen, is gistermiddag aangetreden met de belofte dat zij in hun persoonlijk gedrag het goede voorbeeld zullen geven. De regels lijken evident, maar naleving ervan was dat in het verleden niet altijd.

In de verklaring, naar Scandinavisch voorbeeld, die de ministers en staatssecretarissen ondertekenden, beloven ze de verkeersregels strikt na te leven. Ook is er een verbod op vliegreizen als hetzelfde traject ook in minder dan drie uur met de trein kan worden afgelegd. Verboden is tevens het aannemen van geschenken ter waarde van meer dan 150 euro en het aannemen van reizen van buitenlandse staatshoofden.

De eerste maatregel van de regering was het verlagen van het salaris van de ministers en dat van de president, met 30 procent. Dat had president François Hollande in de campagne beloofd.

De nieuwe premier Jean-Marc Ayrault heeft in nauw overleg met Hollande een brede centrum-linkse regering samengesteld, met vertegenwoordigers van de verschillende stromingen binnen de Parti Socialiste (PS) en onder meer een minister van de Groenen. Grote afwezige in de regering is de socialistische partijleider Martine Aubry. Zij liet weten niet in de regering te willen als ze geen premier zou worden. Aubry heeft een gespannen relatie met Hollande.

Hollande moest een evenwicht vinden tussen voor- en tegenstanders van de Europese Grondwet, een kloof binnen de PS die sinds het referendum van 2005 niet is verdwenen. Hij benoemde een pro-Europeaan op Economie en Financiën, Pierre Moscovici. Op Buitenlandse Zaken komt ex-premier Laurent Fabius, in 2005 tegenstander van de EU-grondwet. Hij verzoende zich met Hollande, kort voor die zijn campagne begon. Fabius krijgt op Europese Zaken steun van een oude medestander in zijn strijd tegen de Europese Grondwet, Bernard Cazeneuve. Hij is sindsdien gematigder geworden.

Hollandes economische team: pagina 29