Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Facebook officieel beursgenoteerd - handel in aandelen begonnen

De opening van de beursgang van Facebook door Mark Zuckerberg wordt uitgezonden op een scherm in New York.
De opening van de beursgang van Facebook door Mark Zuckerberg wordt uitgezonden op een scherm in New York. Foto Reuters Shannon Stapleton

Het sociale netwerk Facebook is officieel beursgenoteerd. Oprichter Mark Zuckerberg liet om half vier vanuit het hoofdkantoor in Californië de openingsbel van de Nasdaq luiden. De handel is om half zes Nederlandse tijd begonnen, wegens vertraging bij de Nasdaq een half uur later dan gepland.

Zuckerberg heeft zijn status op Facebook meteen bijgewerkt:

Update 17:35 uur: Bij de opening van de handel in aandelen van Facebook was de koers 42 dollar, een stijging van elf procent ten opzichte van de openingskoers van 38 dollar. In de eerste minuten van de handel zijn honderd miljoen aandelen verhandeld. Volg hier live de koers op de Nasdaq.

Update 18:00 uur: De koers schommelt nu een kwartier weer rond de openingskoers van 38 dollar.

Uitgifte aandelen met een kwart verhoogd

Eerder deze week werd het aantal aandelen van Facebook dat beleggers kunnen kopen verhoogd van 337 naar 421 miljoen, wegens de grote belangstelling voor de beursgang. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal kapitaal.

Ciritici waarschuwen voor een internethype. Ze zien de enorme populariteit van het netwerk als een een luchtbel die kan klappen. Bedrijven als Groupon en Zynga, die onder grote belangstelling naar de beurs zijn gegaan, hebben al laten zien de verwachtingen niet waar te kunnen maken. De koersen van die bedrijven zijn na de beursgang gedaald. LinkedIn liet vlak na de beursgang een daling zien, maar heeft zich inmiddels hersteld.

Bekijk hier een mooie grafische vergelijking van The New York Times tussen de beursgang van Facebook en die van andere technologiebedrijven.

Zuckerberg blijft de baas

Oprichter Mark Zuckerberg houdt zelf wel een enorme vinger in de pap. Facebook blijft een ‘gecontroleerd’ bedrijf, waarbij er geen meerderheid van onafhankelijke bestuurders is en geen commissie die over de beloning van bestuurders beslist, schrijft Rolinde Hoorntje vandaag in NRC-Next:

“Na de beursgang houdt Zuckerberg nog steeds ruim 57 procent van het stemrecht in het bedrijf. Dat betekent dat Zuckerberg beslissingen kan nemen die niet in het belang van de aandeelhouders zijn. In het prospectus staat bijvoorbeeld dat hij soms keuzes zal maken op basis van idealisme (‘connecting the world’), in plaats van op financiële gronden. Dat kan een risico zijn. Als de beursgang slaagt, is Zuckerbergs belang circa 19 miljard dollar waard.”

Omzet van 3,7 miljard

De omzet steeg van 777 miljoen dollar (2009) via 1,9 miljard (2010) naar 3,7 miljard (vorig jaar). In die periode was de winst per jaar respectievelijk 229 miljoen, 606 miljoen en 1 miljard. Het sociale netwerk is voor 82 procent afhankelijk van advertenties.

Ook Bono van U2 maakt dikke winst op Facebook - drie jaar geleden kocht hij zich voor 90 miljoen bij het bedrijf in en door de beursgang van Facebook is die waarde nu gestegen naar anderhalf miljard. Dat maakt Bono de rijkste muzikant ter wereld.

Facebook werd begin 2004 opgericht door Marc Zuckerberg, als sociaal netwerk voor zijn medestudenten aan de Harvard universiteit in de Verenigde Staten. Het aantal gebruikers steeg daarna snel. In Nederland heeft Facebook bijna zes miljoen gebruikers. Facebook streefde in oktober vorig jaar Hyves voorbij en is daarmee de grootste van Nederland.

Bekijk hier beelden van de NOS van de opening door Mark Zuckerberg: