Face value

Gaan we de Grieken nog langer ons geld toevertrouwen? Dat hangt van een hoop zaken af. Een rondje langs het wetenschappelijk onderzoek over vertrouwen.

Enrichetta Ravina van Columbia Business School in New York werkte een hele stapel kredietverstrekkingen door van Prosper.com, een website waar particulieren elkaar geld lenen. Of iemand een lening krijgt, hangt uiteraard af van de baan en het inkomen van de lener. Maar er is meer. Zo krijg je eerder een lening, of betaal je minder rente, als je simpelweg een foto bij je advertentie zet. Zorg dat je er goed uitziet: vrouwen en mooie mensen krijgen meer. En dat is vooral opmerkelijk omdat uit het onderzoek ook blijkt dat mooie mensen drie keer vaker hun schuld niet afbetalen. Uiteraard speelt ook ras een rol; zwarte leners betalen meer rente dan blanke. Je kunt zelfs beter dik dan zwart zijn, mensen met zichtbaar overgewicht krijgen gek genoeg eerder een lening. Misschien omdat je dan in ieder geval ziet waar je geld heen gaat. Kortom, wie op Prosper.com geld wil lenen investeert beter eerst even in photoshop.

Vertrouwen kun je meten met het Trust Game. Je krijgt wat geld en moet beslissen of je een deel daarvan ‘investeert’ in een medespeler. Wat jij hem toevertrouwt wordt verdrievoudigd, en dan is het zijn beurt: hij kan iets teruggeven van je geïnvesteerde geld, misschien met wat winst. Of niet, dan heb je pech. Ook in dit spel hangt veel af van hoe de medespeler eruitziet. Iemand met een breed gezicht krijgt meer toevertrouwd dan iemand met een smal gezicht. Als iemand op je lijkt, vertrouw je hem eerder. En als iemand lacht natuurlijk.

Constantin Rezlescu van het University College in Londen bekeek of we nog steeds op uiterlijkheden afgaan als we weten met wie we te maken hebben. Hij gaf zijn proefpersonen informatie over hun medespelers: gaven zij het geïnvesteerde geld in het verleden vaak terug of juist niet. Uiteraard krijgt een medespeler met een goede reputatie meer toevertrouwd dan iemand met een slechte. Maar twee bevindingen waren opvallend. Mensen investeren gemiddeld minder als ze van tevoren informatie krijgen over hun medespeler dan wanneer ze niets weten. We vertrouwen liever blindelings dan geïnformeerd. Transparantie is een mythe. Ten tweede laten we ons, voorzien van informatie, nog steeds in de luren leggen door het uiterlijk. Een slechte medespeler krijgt nog steeds meer geld los als hij er goed uitziet.

In Griekenland is tot de nieuwe verkiezingen rechter Panayiotis Pikrammenos aangesteld als premier. Helaas geen vrouw, maar niet onknap, vrij breed gezicht, redelijk gevuld postuur. Griekenland blijft in de Euro.

    • Victor Lamme