Espresso met Bashar Jaafari

Syrië heeft bij de Verenigde Naties in New York geklaagd over het feit dat toeristen wegblijven door het voortdurende geweld. ‘De bezettingsgraad van de hotels is van 90 procent naar 15 procent gezakt,’ zegt de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari. ‘En hoe denk je dat al die souvenirwinkeltjes in Damascus het doen?’ Jaafari schudt zijn hoofd.

Foto AFP

Toeristen

Syrië heeft bij de Verenigde Naties in New York geklaagd over het feit dat toeristen wegblijven door het voortdurende geweld. ‘De bezettingsgraad van de hotels is van 90 procent naar 15 procent gezakt,’ zegt de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari. ‘En hoe denk je dat al die souvenirwinkeltjes in Damascus het doen?’ Jaafari schudt zijn hoofd. ‘En dan klagen ze in Europa over een crisis!’ De Syrische VN-ambassadeur neemt een slokje espresso. ‘Griekenland stelt zich aan,’ zegt hij. ‘Ruim 21 procent van de beroepsbevolking mag dan geen baan hebben, hier in Syrië is 40 procent van de mensen die een baan hadden in de toeristensector werkloos. Daar kan de hele eurozone een puntje aan zuigen!’ Klopt het dat hij de schuld hiervan legt bij de reisbureaus? De Syrische VN-ambassadeur knikt. ‘Ze adviseren toeristen weg te blijven!’ zegt hij woedend. ‘Terwijl het hartstikke lekker weer is en het staakt-het-vuren een maand geleden is ingegaan.’ Jaafari drinkt zijn espresso op. ‘Wedden dat de toeristen nu naar Rhodos of Kos gaan,’ zegt hij. ‘Als Griekenland uit de crisis komt, dan hebben ze dat aan Syrië te danken!’

    • Ernest van der Kwast