En Wesley moet om zijn lichaam gaan denken

In de tijdschriften is het EK Voetbal allang begonnen. Moet Huntelaar of Van Persie in de spits? En hoe zeg je ‘Wat kost het?’ in het Pools?

Het duurt nog een paar weken. Maar de eerste uitnodigingen voor een EK-pool zijn al verstuurd, de verkoop van flatscreens schijnt te stijgen en de buurman heeft zijn oranje vlaggetjes al gehesen. Van de voorpret kun je maar beter zo lang mogelijk genieten, voor het geval de echte pret van korte duur is. Dus liggen de kiosken vol specials over het Europees kampioenschap voetbal in juni, met Robben, Sneijder, en een enkele Bert van Marwijk lonkend op de cover.

De grote sportweekbladen wachten overigens nog even met hun EK-uitgaven. De specials van Voetbal International en NU Sport verschijnen dichter op het kampioenschap. Niet onverstandig, want de bladen die nu al gedrukt zijn, zijn straks hopeloos achterhaald. Erik Pieters siert menig lijstje met ‘verwachte opstelling’; hij is inmiddels geblesseerd.

Een kniesoor die daarop let. Het gaat in de kampioensspecials ook helemaal niet om het laatste nieuws. Het gaat om lekker doorbomen over elk detail, voorbeschouwen, verder beschouwen, nog maar eens terugkijken op 1988. En om debatteren over die ene vraag: moet Klaas-Jan Huntelaar nou in de spits, of toch Robin van Persie? De EK-special van maandblad Elf Voetbal enquêteerde er 52 experts over. Van hen kiezen 37 verrassend voor de Hunter, 13 voor Van Persie. Twee stemmen blanco, onder wie Hans van Breukelen: „Van Marwijk moet per tegenstander kijken welke spits het beste functioneert. Ik heb niks met never change a winning team”, spreekt hij wijs.

Het blad Helden heeft Wim Kieft naar de kwestie gevraagd. Kieft was in zijn tijd vaak ‘de tweede spits’, achter Marco van Basten. „Ik zag wel dat Marco de betere voetballer was, maar toch wilde ik spelen en ik vond ook dat ik moest spelen.” Hij kan zich met Klaas-Jan Huntelaar identificeren. Toch zou Kieft juist Robin van Persie in de spits opstellen. „Dat is puur omdat ik denk dat Huntelaar daar adrenaline van krijgt.”

Helden spreekt ook nog Van Persie zelf, samen met zijn vrouw Bouchra en zijn moeder José. José maakte zich vroeger wel eens zorgen over Robin. „Hij was toch een jongen met hier en daar wat fratsen.” Van Persie schaamt zich er niet voor een moederskindje te zijn: „Ik vind het belangrijk om na de wedstrijd mijn moeders mening te horen.”

The Sports Editons - EK 2012 interviewt Wesley Sneijder. „Ik ben niet meer de jongste”, zegt de 27-jarige. „In deze fase van mijn carrière moet ik om mijn lichaam denken. Waar ik eerder een paar glazen wijn dronk, sla ik er nu eentje over.”

Niet alle magazines weten de grote namen te strikken; Panorama moet het in de losse EK-uitgave met de mindere godenzonen doen. Het blad trapt een balletje met Andy van der Meijde, pas 32 jaar maar tegenwoordig alleen nog amateurspits bij WKE in Emmen, en voormalig keeper Ed de Goeij. Samen testen ze de officiële EK-bal, want bij de toernooien van de afgelopen jaren was daar altijd wel iets mis mee. De Tango 12 blijkt alleen aan het begin wat zwabberig.

Ed: „Kennelijk moest de bal nog even worden ingeschoten.”

Andy: „Ja ik dacht in eerste instantie ook: wat is dit joh? En hij voelde zo licht aan.”

Ed: „Ik vond hem juist wel zwaar. (..) Een prima bal om mee te basketballen.’’

Diep gaat het niet. Lekker doorbomen is het wel. De liefhebber zal er van genieten.

Net als van de vele feitjes in het jongerenblad Just Kick it! Dat blad slaat af en toe een Jeugdjournaaltoon aan („De Duitsers hebben een mooi woord voor een tegenstander waartegen een team het altijd moeilijk heeft: de Angstgegner”), maar je leert er maar mooi uit dat het Nederlands elftal pas één keer van Angstgegner Portugal won. En dat Mesut Özil weliswaar een lichtvoetige technische voetballer is, maar toch heel fel de kopduels in gaat.

Wie dat allemaal te gedetailleerd vindt, maar wel houdt van het feest om het EK heen, koopt liever Vrouwen van Oranje. Dat draait om Yolanthe, Sylvie, en vooruit, ook om Gertrude Kuijt. Er staan recepten met gevulde oranje paprika en lekker veel foto’s in, en je steekt er toch wat van op. Dat ‘Kak vas zovut?’ in het Oekraïens ‘hoe heet je?’ betekent bijvoorbeeld. Ook niet onbelangrijk: ‘ile to kosztuje?’ is ‘wat kost het?’ in het Pools.

Janna Laeven

    • Janna Laeven