Egyptische agenten vrijgesproken van doodschieten demonstranten

Een Egyptische rechtbank heeft gisteren veertien agenten vrijgesproken die waren aangeklaagd voor het doden van betogers tijdens de opstand in het land vorig jaar. Zij werden ervan beschuldigd op demonstranten te hebben geschoten op 28 januari 2011 voor een politiebureau.

De veertien agenten maken deel uit van een groep van bijna tweehonderd leden van de Egyptische veiligheidstroepen en voormalige medewerkers van het regime van ex-president Hosni Mubarak die terecht moeten staan voor hun daden tijdens de Arabische lente.

Tijdens de achttien dagen durende opstand in Egypte werden vorig jaar zeker 850 mensen gedood. De opstand leidde tot de val van president Hosni Mubarak.

Van de tien rechtszaken met betrekking tot moorden op demonstranten die nu zijn afgerond, hebben er maar liefst negen geresulteerd in vrijspraak. In het ene geval van een veroordeling sprak de Egyptische rechter een voorwaardelijke straf uit. Volgende maand wordt een uitspraak verwacht in de rechtszaak tegen Mubarak. AP