Dief houdt open huis

Oplichters hebben in Amsterdam een koophuis gekraakt, om het vervolgens als huurhuis aan te bieden. Met succes.

Amsterdam. Met een huurbusje vol verhuisdozen en nieuw laminaat stonden Lennart (24, hij wil niet met zijn achternaam in de krant) en zijn vriendin eind april voor de deur van hun nieuwe woning. Hun eerste huis samen. Een betaalbare huurwoning aan de Lutmastraat in Amsterdam, gevonden via Marktplaats. Drie kamers, 61 m2, tuin, 76 m2 – 720 euro exclusief. De borg en eerste maand huur waren betaald. Ze stonden voor de deur te wachten op de sleuteloverdracht, toen een ander koppel met verhuiswagen kwam aangereden.

Ze bleken niet de enigen. Bijna twintig mensen tekenden afgelopen maand een huurcontract voor dit huis op de Lutmastraat.

Het werkt simpel: oplichters zoeken op woningaanbodsite Funda een koophuis dat leegstaat. Vervolgens plaatsen ze gelijktijdig een advertentie op Marktplaats, waarin ze zich voordoen als de eigenaren en dezelfde woning te huur aanbieden. Die advertentie laten ze een paar uur staan: lang genoeg om geïnteresseerden aan te trekken, kort genoeg om niet al te veel op te vallen.

Intussen breken ze in en vervangen de sloten. Bellers worden uitgenodigd voor een ‘open huis’.

Mark de Vos (25) en zijn vriendin uit Amsterdam reageerden op de advertentie voor de Lutmastraat. Een dag later werden ze in het huis welkom geheten door ‘Anisa’, een vlotte Amsterdamse vrouw van eind twintig – en, bleek later, één van de inbrekers. Mark: „Ze was blij en overweldigd door de drukte, vertelde ze. Er waren zoveel reacties gekomen dat ze de advertentie meteen maar van Marktplaats had afgehaald.” Tegelijk met een tiental anderen werden ze in het huis rondgeleid. „Ze ging voor een project een paar jaar naar Antwerpen en ze wilde tot die tijd eigenlijk alleen de hypotheek eruit halen.”

Alle kijkers moesten een motivatiebrief schrijven. „Dan zou Anisa lekker met een flesje wijn op de bank een keuze maken”, vertelt Lennart.

Dezelfde avond kregen alle kanshebbers over de telefoon goed nieuws: ze waren het geworden. Een maand later konden ze erin, de eerste maand huur en borg (samen 1.440 euro) moesten alvast worden overgemaakt.

Het huis was op dat moment al verkocht, vertelt eigenaar woningcorporatie Ymere. Het had bijna een jaar leeg gestaan. Tot de eerste aangiften bij de politie binnenkwamen, had het bedrijf geen idee wat er zich rond het pand afspeelde. In december werd hetzelfde gedaan bij een Ymere-woning in Amstelveen, en deze maand overkwam het een andere eigenaar op de Amsterdamse Crijnssenstraat. Beide huizen stonden leeg en te koop op Funda, en bij allebei werd door inbrekers een bezichtiging georganiseerd via een Marktplaatsadvertentie.

De concurrentie voor zoekende huurders op de huizenmarkt is groot, en snel reageren is vereist. Daar zetten de oplichters op in, denkt makelaar Angelique Bijleveld. Zij verkocht het pand aan de Lutmastraat en kreeg afgelopen maand verschillende gedupeerden over de vloer.

Niet alle kijkers hebben ook daadwerkelijk betaald. Daniëlle Smink (21) uit Amsterdam deed dat wel. Het contract had ze laten nakijken door een bevriende makelaar voordat ze tekende. Ook Lennart en zijn vriendin stortten het bedrag, net als nog ten minste twee andere personen.

Tot de ‘verhuisdatum’ hadden ze niets door. Opmerkelijk is dat Anisa gewoon telefonisch bereikbaar bleef, terwijl ze het geld al had ontvangen. Behulpzaam beantwoordde ze alle vragen over het huis, de tuin en de huurvoorwaarden. Ze stuurde zelfs een handig plattegrondje.